Про це під час засідання уряду сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, інформуючи про свій візит до двох наших стратегічних партнерів — Канади та США.

Глава уряду також нагадав, що з 24 лютого минулого року Сполучені Штати вже надали Україні 15,5 мільярда доларів бюджетної підтримки, а також міністр фінансів США запевнила у додатковому фінансуванні нинішнього року.

«Про наміри надати додаткові 3,1 мільярда євро говорили з міністром фінансів Німеччини, Франція планує виділити 2 мільярди євро в межах довгострокового фінансування, Данія створює

Спеціальний фонд на підтримку України на 1 мільярд євро, Швейцарія виділяє 1,8 мільярда франків на найближчі роки», — повідомив прем’єр, додавши, що однією з ключових тем обговорення під час візиту до Канади та США був План відновлення України.

Цього року для проектів відновлення уряд планує залучити понад 14 мільярдів доларів. За словами Д. Шмигаля, міністр фінансів США Джанет Єллен повідомила про виділення 1,5 мільярда доларів на швидке відновлення, а також 800 мільйонів доларів на енергетику.

Під час засідання уряд дозволив продовжити проект з Європейським інвестиційним банком для відновлення «Миколаївводоканалу», а також укласти угоду із Сітібанком щодо отримання 31 мільйона євро на відбудову у Київській області шести мостів та шляхопроводів.

Серед ключових партнерів і Світовий банк, з яким домовлено про спільні тематичні програми. «У сфері енергетики — це проект Re-Power на 500 мільйонів доларів. У Вашингтоні ми підписали угоду на перші 200 мільйонів доларів для відновлення нашої енергетики та систем теплопостачання в українських містах. У сфері транспортної інфраструктури — проект RELINC.

Бюджет програми — 585 мільйонів доларів. У сфері охорони здоров’я та відновлення лікарень — проект Heal Ukraine на загальну суму 368 мільйонів доларів», — сказав Д. Шмигаль.

Важливої домовленості досягнуто з Японією, яка стане першою країною, що зробить внесок на 23 мільйони доларів для покриття воєнних ризиків при інвестиціях в Україну. «Це внесок до MIGA (Багатостороння агенція з гарантування інвестицій), який дасть змогу нам набагато легше повернути приватні іноземні інвестиції», — наголосив глава уряду.

Кабмін затвердив порядки надання компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за створення нових робочих місць та за прийом на роботу офіційно зареєстрованих безробітних. Новий механізм запроваджує економічні стимули за працевлаштування зареєстрованих безробітних на нові робочі місця, зокрема, передбачає виплату компенсації у розмірі 50 відсотків фактичних витрат сплаченого єдиного внеску за працевлаштовану особу на нове робоче місце. При цьому компенсація виплачуватиметься роботодавцям, які протягом року виплачують працівникам зарплату в розмірі не менш як три мінімальні зарплати.

Крім того, суб’єктам малого підприємництва будуть надаватися компенсації в розмірі фактичних витрат сплаченого єдиного внеску за працевлаштованого на нове робоче місце зареєстрованого безробітного, який був направлений центром зайнятості. Компенсація виплачуватиметься за умови, що строк працевлаштування становитиме не менш як два роки.

Ще одне рішення уряду передбачає, що батьки, в яких народилася дитина під час їхнього тимчасового перебування за межами України, зможуть дистанційно подати документи на призначення допомоги при народженні. Тож тепер жінкам для оформлення такої допомоги необов’язково бути фізично присутніми в Україні, щоб особисто звернутися до органу соціального захисту населення.

Ухваливши постанову щодо впровадження нового пакета в рамках Програми медичних гарантій, уряд передбачив проведення медичних оглядів мультидисциплінарними командами лікарів військово-лікарських комісій (ВЛК), що утворюються при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Цей крок дасть можливість посилити ресурсне забезпечення роботи лікарів, які залучені до проведення медичних оглядів для оцінки придатності особи до військової служби. «Умови повномасштабної війни ставлять перед нами нові виклики.

Навантаження на військово-лікарські комісії зросло в рази. Наш обов’язок — забезпечити українцям належний рівень обслуговування без бюрократії і черг, в тому числі у ВЛК. Це одне з важливих і актуальних на сьогодні завдань. МОЗ зі свого боку вже долучилося до створення ВЛК на базі цивільних закладів охорони здоров’я.

Також команда МОЗ працює для вдосконалення процесів роботи військово-лікарських комісій. Ми готові підставити своє плече і рішення уряду щодо впровадження нового пакета в рамках Програми медичних гарантій, який передбачає проведення медичних оглядів мультидисциплінарними командами лікарів ВЛК, що утворюються при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Наша мета — швидке та зручне надання послуг, де в центрі людина», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Кабінет Міністрів вніс зміни до Положення про надання на конкурсних засадах спортивній федерації статусу національної та позбавлення такого статусу. Це рішення передбачає можливість позбавлення всеукраїнської спортивної федерації статусу національної в разі участі спортсменів, що є членами відповідних спортивних федерацій, у міжнародних спортивних змаганнях, в яких беруть участь спортсмени з рф та білорусі. При цьому в Міністерстві молоді і спорту нагадують, що особливістю статусу «національна» є те, що держава надає окремі повноваження федераціям щодо розвитку виду спорту, проведення офіційних чемпіонатів та інших змагань в Україні та можливість представляти Україну на міжнародній спортивній арені.

На знімку: Денис Шмигаль зі своїм колегою Жастіном Трюдо під час  нещодавнього візиту до Канади.