«Енергетика — один із п’яти ключових секторів відновлення, які визначено на цей рік, і водночас один із десяти пріоритетних напрямів реформ», — сказав під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, висловивши вдячність енергетикам, силам ППО, рятувальникам та всім, хто допомагав пройти найскладнішу в нашій історії зиму.

«З чим ми завершуємо цей опалювальний сезон? Профіцит потужності в енергосистемі, 1,4 мільйона тонн вугілля на складах, 8,5 мільярда кубометрів газу в газосховищах. Минулого року ми накопичили ресурси в достатній кількості. Це зіграло важливу роль. Тепер починаємо знову акумулювати ресурси на наступний опалювальний сезон», — зазначив глава уряду та визначив сім основних завдань у сфері енергетики, які мають ключове значення для енергобезпеки та енергонезалежності України.

Перше завдання — це відновлення зруйнованої російськими терористами енергосистеми. При цьому разом із відбудовою має відбуватися й модернізація енергооб’єктів.

Друге — децентралізація енергосистеми. «Будемо розвивати малу генерацію, що не така вразлива до ворожих атак. Більше газотурбінних та газопоршневих установок, які можна швидко розгорнути. Впровадження установок зберігання енергії, що накопичують її», — сказав Д. Шмигаль.

Третє завдання — продовження енергоінтеграції з ЄС.

Четверте — розвиток чистої зеленої генерації та впровадження Європейського зеленого курсу.

П’яте завдання — видобуток українського газу. Наша держава посідає друге місце в Європі за покладами газу, тож маємо зробити так, щоб повністю себе ним забезпечувати. Для цього уряд залучатиме приватних інвесторів з використанням інструменту розподілу продукції (PSA), ліквідує схему зі «сплячими ліцензіями», розвиватиме електронні аукціони та планує стати «газовим сейфом» Європи, адже Україна має найбільші на континенті газові сховища.

Шосте — це енергоефективність, де ключовим питанням є термомодернізація.

Сьоме завдання стосується збільшення власного нафтовидобутку та модернізації нафтопроводів з країнами ЄС.

Кабмін ухвалив постанову про заборону стягнення комунальної заборгованості із внутрішньо переміщених осіб, які виїхали з тимчасово окупованих територій або територій, де тривають бойові дії. «Йдеться виключно про заборгованість, яка накопичилася після початку повномасштабного російського вторгнення. Справедливе рішення, яке діятиме до кінця воєнного стану», — сказав Д. Шмигаль, додавши, що водночас уряд подасть до парламенту проект закону про компенсацію збитків підприємствам, які постачають електрику, газ, воду і тепло у прифронтові чи тимчасово окуповані території, адже важливо зберегти спроможність роботи критичної інфраструктури в умовах воєнного часу.

Ще одним рішенням уряд спростив виїзд наших поранених бійців на лікування за кордон. Відтепер медзаклади, в яких захисники перебувають на лікуванні та/або реабілітації, зможуть самостійно, без проведення консиліуму військово-медичного закладу, визначати необхідність такого кроку. «Тепер військові зможуть значно легше та швидше отримати на-
правлення на лікування за кордоном», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Уряд затвердив порядок надання державної допомоги громадянам на ремонт пошкодженого внаслідок збройної агресії рф житла. Тестування цього сервісу розпочнеться із 10 травня в «Дії». «Отримані цільові кошти можна буде витратити на будівельні матеріали чи оплату послуг підрядника. Суму компенсацій визначить спецкомісія, а кошти будуть зараховуватися людям на спецрахунок у банку. Пріоритет у компенсації матимуть учасники бойових дій, сім’ї загиблих військовослужбовців, мобілізовані до армії українці, багатодітні родини та люди з інвалідністю», — розповів прем’єр.

Фото: depositphotos.com, УНІАН