Навіть під час важкої війни держава продовжує здійснювати системні кроки щодо підтримки молоді. На виконання Закону України «Про основні засади молодіжної політики», співавтором якого є народний депутат Ірина Борзова (на знімку), уряд створив Український молодіжний фонд, а Мінмолодьспортом затверджено персональний склад наглядової ради установи, який обрано на конкурсній основі.

«Постановою Кабінету Міністрів України № 182 передбачається створення Українського молодіжного фонду та визначається порядок надання проектної підтримки суб’єктам молодіжної роботи для реалізації молодіжних проектів на період дії воєнного стану в Україні та впродовж шести місяців після його припинення», — повідомила Ірина Борзова.
За її словами, Фонд розпочне роботу після призначення директора, який обирається наглядовою радою за результатами публічного та прозорого конкурсу впродовж місяця з дня обрання голови наглядової ради.

«Персональний склад наглядової ради затверджено 17 квітня. Його сформовано із восьми осіб — двох представників, визначених Комітетом Верховної Ради України з питань молоді і спорту; двох, визначених Мінмолодьспортом; чотирьох осіб, обраних із числа представників молодіжних та дитячих громадських об’єднань, органів студентського самоврядування закладів вищої освіти та закладів фахової передвищої освіти, молодіжних рад», — зазначила народний депутат.

У наглядовій раді фонду: Ірина Борзова — народний депутат, голова підкомітету з питань державної молодіжної політики Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту; Тарас Деркач — координатор програм для розвитку молоді Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні; Анастасія Козак — голова наглядової ради студентської ради Хмельницького національного університету; Оксана Косенко — менеджер проекту «Підтримка громадянського суспільства» Програми розвитку ООН в Україні; Юліан Кріцак — голова громадської організації «3,5 відсотків»; Марія Макодзеба — керівник дитячої ГО «Асоціація гайдів України»; Дем’ян Петрик — голова молодіжної ради при Волинській ОВА; Марина Попатенко — заступник міністра молоді та спорту України. Члени наглядової ради фонду здійснюють свої повноваження на громадських засадах.

Український молодіжний фонд надаватиме бюджетні гранти за рахунок коштів проектів міжнародної технічної допомоги та інших джерел, не заборонених законодавством.

Бюджетні гранти надаватимуться за напрямами:

1. Залучення молоді до волонтерської діяльності для наближення Перемоги та відновлення країни в післявоєнний період. Основною вимогою за цим напрямом є залучення не менш як 70 відсотків молоді від загальної кількості учасників, визначених у проекті, поданому на конкурсний відбір, до суспільно-корисних робіт, відбудови громад, у тому числі молодіжних центрів та соціальної інфраструктури, інтеграції внутрішньо переміщених осіб у місцях тимчасового перебування.

2. Підвищення рівня компетентностей молоді шляхом неформальної освіти. Податися на грант за цим напрямом можуть громадські об’єднання; заклади освіти та комунальні установи, які працюють з молоддю поза їхньою основною діяльністю; інші юридичні особи, які зареєстровані відповідно до вимог законодавства та мають не менш як два роки досвіду провадження діяльності для продовження освіти протягом усього життя з метою отримання додаткових знань і навичок.

3. Підвищення рівня економічної самостійності молоді. На грант за цим напрямом можуть податися молоді люди віком до 35 років: ФОПи, які виконують молодіжну роботу та мають у своєму складі щонайменше 30 відсотків працівників віком до 35 років; юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, що виконують молодіжну роботу, зареєстровані відповідно до вимог законодавства та мають у своєму складі не менш як 30 відсотків працівників віком до 35 років (крім громадських об’єднань та закладів освіти).

«Системно, крок за кроком, спільними зусиллями продовжуємо працювати, щоб українська молодь мала підтримку та реалізовувала свій потенціал саме в Україні», — резюмувала Ірина Борзова.