«Рух України до Євросоюзу — це не лише амбіції, а й конкретні результати. Ми продовжуємо успішну секторальну інтеграцію в ЄС. Просто зараз робимо важливий крок до об’єднання наших енергосистем», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомивши, що з 27 квітня після модернізації запрацювала міждержавна лінія електропередачі між Україною та Польщею.

Додатковий потужний інтерконектор дасть змогу збільшити наші експортно-імпортні можливості та за рахунок продажу електроенергії накопичити ресурси для відновлення енергетики до нового опалювального сезону. Важливо й те, що за потреби Україна зможе збільшити імпорт електроенергії з європейських країн.

Ще одним євроінтеграційним проектом є запуск на 16 пунктах пропуску в західному напрямку електронної системи єЧерга. «З кінця минулого року вона була успішно апробована на двох пунктах пропуску. Тепер єЧерга стане доступною для усіх водіїв вантажного транспорту, які перетинають кордон», — повідомив глава уряду.

Порядок роботи єЧерги передбачає, що після реєстрації через застосунок користувач отримає повідомлення про свій статус у черзі, її просування та час заїзду до пункту пропуску. Тож громадянам це допоможе значно економити час, бізнесу — зменшити збитки через простій та оптимізувати бізнес-процеси, а державі — впорядкувати перевезення, аналізувати транспортні потоки та ліквідувати черги на кордоні. «єЧерга стане універсальною системою для всіх видів транспорту. З наступного тижня нею зможуть користуватися водії вантажівок, з липня — водії автобусів, із серпня — власники легкових авто», — поінформував прем’єр.

За словами віце-прем’єр-міністра — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, з грудня минулого року за допомогою єЧерги лише через пункт пропуску в Ягодині кордон перетнули понад 75 тисяч вантажівок. «Саме обов’язковість єЧерги на Ягодині допомогла уникнути колапсу у дні, коли Польща призупинила ввезення зернових, адже вантажівки, які перевозили іншу номенклатуру, продовжили рух відповідно до визначеного часу», — сказав він, наголосивши на унікальності цього проекту.

Уряд затвердив постанову, яка вдосконалює та автоматизує роботу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а також передбачає принцип «єдиного вікна» для отримання права на будівництво і держреєстрацію права власності на збудований об’єкт. Крім того, державні реєстратори та підприємці звільняються від плати за отримання витягів із Держреєстру обтяжень рухомого майна.

Кабмін вніс зміни до Порядку оформлення довідок про перебування осіб у місцях несвободи внаслідок збройної агресії проти України або інтернування в нейтральних державах. Цей документ передбачає, що Національне інформаційне бюро може звертатися до силових відомств (Міноборони, правоохоронного органу, командира підрозділу Збройних Сил, іншого законного військового формування чи органу Сил безпеки й оборони України) для отримання такої довідки за зверненням та в інтересах військовополонених і звільнених із полону. Так буде забезпечено дотримання вимог Закону «Про захист персональних даних» та надано соціальний і правовий захист захисникам та їхнім родинам. У разі ухвалення комісією відповідного рішення особа та/або члени її сім’ї мають право на державну грошову допомогу у розмірі 100 тисяч гривень.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо верифікації відомостей про пацієнтів». Документ спрямовано на створення умов для виконання завдань і функцій, покладених на електронну систему охорони здоров’я щодо забезпечення можливості використання пацієнтами електронних сервісів для реалізації їхніх прав у частині оновлення відомостей та верифікації даних про пацієнтів між електронною системою охорони здоров’я та Єдиним державним демографічним реєстром, Державним реєстром актів цивільного стану громадян та/або Державним реєстром фізичних осіб-платників податків.