«Це проект «Heal Ukraine», який ми реалізуємо разом із групою Світового банку», — повідомив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зазначивши, що ці кошти буде спрямовано на відбудову зруйнованих лікарень та закупівлю нового обладнання. Важливим елементом цієї програми є підвищення ефективності надання медичних послуг на деокупованих територіях, зокрема оснащення лікарень альтернативними джерелами живлення.

Ще одне рішення уряду стосується прозорості закупівель оборонної продукції. За словами Д. Шмигаля, йдеться про встановлення правильного балансу між обмеженнями воєнного часу та відкритістю для громадськості.

«Оборонні закупівлі на час воєнного стану будуть розділені на дві групи. Перша група — це зброя, техніка та інша продукція оборонного призначення. Інформація про ці закупівлі залишиться закритою. Друга група — це, наприклад, продукти харчування для нашої армії. Відтепер замовник буде заздалегідь оприлюднювати оголошення про таку закупівлю, і це оголошення включатиме інформацію про орієнтовні обсяги, умови та терміни поставок. Також в електронній системі будуть оприлюднюватися звіти про закупівлю, якщо вона укладалася без електронної системи», — повідомив він.

Уряд підтримав постанову «Про Координаційні центри підтримки цивільного населення», яку розроблено в контексті Стратегії державної політики щодо внутрішнього переміщення на період до 2025 року.

«Такі центри будуть організовуватися при обласних державних чи військових адміністраціях для надання додаткової допомоги українцям у вирішенні питань соціального захисту, забезпечення житлом та роботою, медичною та правовою допомогою», — зазначив глава уряду, висловивши переконання, що це також дасть змогу краще координувати роботу виконавчої влади, правоохоронців, місцевої влади, волонтерських та громадських об’єднань, міжнародних гуманітарних організацій.

Крім того, уряд починає реалізацію нового проекту у сфері організації оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки. Прем’єр повідомив, що нові підходи базуватимуться на принципі «гроші ходять за дитиною».

«Тобто дитячі центри будуть отримувати кошти за відпочинок та оздоровлення кожної дитини. У свою чергу діти та їхні родини зможуть обирати, де їм відпочивати. Зараз такий підхід ми запроваджуємо для оздоровлення та відпочинку дітей з інвалідністю, дітей із багатодітних та малозабезпечених родин, які зареєстровані в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Харківській, Херсонській та Чернігівській областях», — сказав він, додавши, що загалом цього року планується охопити послугами з оздоровлення та відпочинку 25 тисяч дітей, які потребують особливої соціальної підтримки.

Кабмін вніс зміни до деяких постанов щодо нотаріату, державної реєстрації та функціонування державних електронних інформаційних ресурсів в умовах воєнного стану, якими дозволив функціонування реєстрів на територіях, де інтенсивність бойових дій дає для цього об’єктивну можливість.

«Розроблення постанови зумовлено необхідністю задоволення потреб людей в адміністративних послугах на територіях, де держава може забезпечити їх безпечне надання у зв’язку з невисокою інтенсивністю ведення бойових дій. Це створить об’єктивну можливість функціонування державних електронних ресурсів та безпосередній доступ мешканців таких територій до адміністративних послуг та покращить якість їх життя», — зазначив перший заступник міністра юстиції Євгеній Горовець. Також ця постанова скасовує низку обмежень у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно і бізнесу та у сфері нотаріату.

Починаючи із серпня цього року автосалони зможуть представляти інтереси своїх клієнтів у сервісних центрах МВС для реєстрації нових транспортних засобів. Це передбачає підтримана урядом постанова. Отже, дилери, які продають нові транспортні засоби, із серпня зможуть передавати покупцю уже зареєстрований в Україні, з номерним знаком державної реєстрації та зі свідоцтвом про реєстрацію на ім’я власника транспортний засіб. Тож за бажання покупець нового авто зможе не звертатися до сервісних центрів МВС особисто та не отримувати «транзитні» номерні знаки.

Уряд вніс зміни до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, які передбачають, що водії автобусів мають право не допускати до салону пасажирів, які створюють шум за допомогою технічних пристроїв. Водночас водіям заборонено вмикати в автобусах музику або фільми. Це дозволено лише за умови, що в салоні є навушники або ж на нерегулярних рейсах за згодою пасажирів.

Ці зміни стосуються й таксі — їхні водії зможуть вмикати музику лише за згодою пасажирів.