Програма допоможе отримати фінансування з боку ЄС для розбудови сучасної транспортної, енергетичної і цифрової інфраструктури. «Загальний бюджет цієї програми до 2027 року — майже 21 мільярд євро, — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Також Кабмін ухвалив рішення про залучення позики від Міжнародного банку реконструкції та розвитку на 500 мільйонів доларів та гранту на 1,2 мільярда доларів. За словами глави уряду, це частина великого проекту співпраці загальним обсягом 16,4 мільярда доларів плюс 1,4 мільярда євро. Ці кошти підуть на виплату зарплат, пенсій, соціальної допомоги та на медицину. Крім того, в межах проекту підтримки політики розвитку та відновлення буде залучено 1,5 мільярда доларів позики під гарантії уряду Японії.

Коментуючи початок практичної реалізації програми єВідновлення, яка передбачає виплату коштів на ремонт пошкодженого під час війни житла, Д. Шмигаль повідомив, що вже подано майже 11,7 тисячі заявок. «Уряд уже виділив перші ресурси на виконання цієї програми — 4,4 мільярда гривень», — сказав прем’єр, додавши, що загалом у Фонді ліквідації наслідків збройної агресії вже зібрано майже 62 мільярди гривень.

Наступним етапом стане виділення компенсацій за зруйноване житло, яке не підлягає ремонту. «Регламентуємо роботу комісій, що визначатимуть підстави для отримання відшкодувань та видаватимуть житлові сертифікати на купівлю нерухомості. Вони створюються при органах місцевого самоврядування. Члени комісій мають знати свої повноваження та чітко виконувати свої функції. Тоді люди отримають компенсацію швидко і без зайвої бюрократії», — зазначив прем’єр.

Кабмін затвердив порядок функціонування єдиної державної електронної геоінформаційної системи користування надрами, яка надаватиме доступ до 17 баз даних та реєстрів. «Принцип «усі ресурси та інформація у швидкому доступі на одній платформі» дасть змогу бізнесу проводити власні вишукування, обирати об’єкти та приймати інвестиційні рішення, не виходячи з офісу. А громадськість матиме відкритий доступ до даних про довкілля», — зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець, додавши, що це рішення також є важливим для приєднання України до європейської Стратегії розвитку сфери критичної сировини до 2030 року.

Щоб захистити українські шляхи від перевантажених фур, уряд підтримав порядок супроводження автотранспорту, який має ознаки перевантаження, до найближчого місця зважування, а також заборони подальшого його руху.

Це рішення дасть можливість інспекторам Державної служби України з безпеки на транспорті стежити за дотриманням вагових норм перевізниками. Окрім права зупинки авто з ознаками перевантаження та супроводу його для зважування до найближчого спеціально облаштованого майданчика, інспектори також зможуть використовувати спеціальний блокуючий пристрій, якщо водій відмовляється їхати до місця зважування чи виправляти порушення.

Ще одним рішенням уряд погодив виділення із резервного фонду 58,4 мільйона гривень для виготовлення дипломатичними установами закордонних паспортів. Це пов’язано з тим, що після початку повномасштабного вторгнення багато українців виїхали за кордон за внутрішніми документами або закордонними паспортами, термін дії яких закінчився. Тож виникла необхідність в оформленні великої кількості паспортів у закордонних дипломатичних установах.

Уряд схвалив та подасть до парламенту законопроект «Про оптимізацію структури власності оператора газотранспортної системи України», яким пропонується визначити правові, економічні та організаційні засади переходу до моделі єдиної компанії шляхом приєднання АТ «Магістральні газопроводи України» до ТОВ «Оператор газотранспортної системи України».