Про це під час засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зауваживши, що у квітні індекс очікувань ділової активності вперше за півтора року перевищив рівноважний рівень. Зокрема, у квітні 2023 року цей індекс підвищився до 51,5 відсотка із 49,5 відсотка у березні, що свідчить про більш-менш позитивні очікування щодо зростання виробництва.

«Уряд зі свого боку активізує програми підтримки бізнесу. Пільгові кредити «5-7-9», безповоротні гранти єРобота, портфельні гарантії. У межах «5-7-9» за час великої війни було видано 109 мільярдів гривень позик, з яких 1,5 мільярда гривень — за останній тиждень. За програмою портфельних гарантій лише за квітень було видано позик на майже 4 мільярди гривень. Завдяки грантам єРобота вже створили понад 4 тисячі нових бізнесів. Розширили перелік напрямів використання коштів мікрогрантів та започаткували програму грантів для ветеранів», — повідомив прем’єр.

В аграрному секторі, попри пов’язані з війною труднощі, вже засіяно понад 10 мільйонів гектарів із планованих 13 мільйонів, чого має повністю вистачити для продовольчих потреб внутрішнього ринку та значного експорту.

Водночас триває розмінування земель, що є одним із пріоритетів на нинішній рік. На сьогодні вже обстежено понад 110 тисяч гектарів та виявлено понад 600 тисяч вибухонебезпечних предметів. Ці роботи, особливо у прифронтових регіонах, дають змогу проводити там посівну та повертати життя у громади.

Кабмін додатково виділив 588 мільйонів гривень субвенції бюджетам Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Київської, Одеської, Полтавської та Харківської областей для реалізації цього року 26 проектів з відновлення лікарень, навчальних закладів, ЦНАПів, громадських та культурних центрів.

Віднині закупівлі озброєння та військової техніки для Збройних Сил України проводитиме Агенція оборонних закупівель. Це передбачає підтримана урядом постанова, якою агенцію визначено службою державного замовника Міністерства оборони України. «Агенція, яку ми створили у 2022 році, відокремлена від апарату міністерства, що дає змогу звести до мінімуму корупційні ризики. Це рішення робить оборонне відомство на крок ближчим до імплементації стандартів та процедур НАТО, сприятиме ефективному використанню бюджетних коштів та скоротить терміни постачання товарів для потреб ЗСУ», — зазначив міністр оборони Олексій Резніков.

Уряд підтримав постанову «Про реалізацію експериментального проекту щодо створення резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України». Згідно з цим документом, особи, які бажають працювати на деокупованих територіях, заповнюватимуть електронну анкету, а далі Національне агентство з питань державної служби розглядатиме заповнені анкети та перевірятиме професійну підготовку кандидатів. При цьому пріоритет для призначення на посади матимуть ветерани війни, внутрішньо переміщені особи, особи, які раніше обіймали ці посади, особи, які мають досвід роботи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Також передбачено проведення професійного навчання зарахованих до резерву осіб.

На думку Мінреінтеграції, такий принцип формування резерву дасть змогу у найкоротші строки після звільнення відновити роботу державних органів на деокупованих територіях та забезпечити їх прискорену реінтеграцію.