Дослідники стверджують, що їх знищили більшовики за прояв так званого українського буржуазного націоналізму, ніби за те, що під час зустрічі у Жмеринці Симона Петлюри виділялися одягом-вишиванками та виконали пісню «Ще не вмерла Україна».

Ініціатором акції є місцевий активіст Олексій Гамарник, кошти на придбання матеріалів надали підприємці Віталій Кубай, Вадим Скибюк, деревину виділили місцеві лісівники, більшу частину роботи виконав Анатолій Осаулов.

На мітинг-реквієм зібралося багато людей. Про необхідність вшанування пам’яті земляків говорив заступник міського голови Жмеринки Анатолій Білоус.

«Події, про які йде мова, записані з уст рідних закатованих учениць, — розповів «Голосу України» Олексій Гамарник. — В основі розповідь Ольги Семенівни Дюрбенко, рідної сестри Надії Дюрбенко. Її заарештували у 15 років, коли навчалася у Жмеринській гімназії. Жінка стверджувала, що знає місце розстрілу сестри. Одразу після того рідні відкопали могилу, наспіх присипану землею катами, і особисто впевнилися в загибелі дитини».

На той час, коли записували спогади їй було 77 років. За її словами, трагедія сталася на початку 1920-х.

Дослідження трагічної сторінки активіст розпочав на початку 90-х, щойно Україна відновила незалежність. Залучив до цього небайдужих містян, зокрема членів Народного руху України.

«Усі наші намагання розшукати в архівах документи, що підтверджують долю заарештованих дітей, не дали бажаного результату, — продовжує Олексій Гамарник. — З цього приводу зверталися до відомих дослідників історії Поділля з Вінницького обласного та Кам’янець-Подільського архівів, однак документів вони не знайшли».

За словами співрозмовника, колишній директор Вінницького обласного архіву доктор історичних наук Сергій Гальчак пояснив, що усні свідчення конкретних людей також є документальним підтвердженням подій.

Трагічну сторінку досліджувала також журналістка зі Жмеринку Марія Татарин. На основі зібраних спогадів надрукувала в обласній газеті «Подолія» велику статтю, датовану вереснем 1993 року.

Вінницька область.

Фото із сайту Жмеринка.City