Про це повідомив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зазначивши, що ЄС є ключовим торговельним партнером України, адже на європейський ринок припадає понад 63 відсотки нашого експорту. Зокрема, минулого року Україна експортувала до країн Євросоюзу товарів майже на 28 мільярдів гривень, що на 4 відсотки більше, ніж до початку повномасштабної війни.

Глава уряду також повідомив, що від ЄС надійшли чергові 1,5 мільярда євро макрофінансової допомоги, які підуть на виплату зарплат і пенсій, а також днями місія МВФ розпочала перегляд програми розширеного кредитування. Нагадаємо, що нова чотирирічна програма фонду має обсяг 15,6 мільярда доларів. Перший транш — 2,7 мільярда доларів — уже надійшов до держбюджету.

Кабмін вніс зміни до Порядку використання коштів, зібраних у межах ініціативи United24. «Удосконалюємо механізм використання коштів із Фонду відновлення зруйнованого майна та інфраструктури. Зокрема, даємо можливість передавати ресурси іншому головному розпоряднику бюджетних коштів. А головне — зобов’язуємо розпорядників та Мінінфраструктури щомісяця на сайті оприлюднювати звіти про надходження та про витрати», — сказав прем’єр, підкресливши, що благодійники та донори з різних куточків світу мають розуміти, як їхні пожертви допомагають Україні.

Ще одним рішенням уряд за-твердив план на цей рік щодо продовження реформи медико-соціальної експертизи. «Система МСЕК буде швидкою, інклюзивною та прозорою. Йдеться про встановлення інвалідності на основі єдиних принципів, про доступність послуг у медичній, реабілітаційній, соціальній, освітній сферах, про зручність в їх отриманні», — акцентував прем’єр.

Паралельно триває реформа військово-лікарських комісій. За словами Д. Шмигаля, наразі вже збільшено їх мережу та розпочато цифровізацію. «До кінця травня електронна черга має запрацювати в усіх військових медичних закладах, де створено ВЛК. «Живі» черги та бюрократія повинні зникнути раз і назавжди», — наголосив він.

Одним із стратегічних завдань прем’єр назвав максимальне накопичення та ефективне збереження резервів, зокрема енергетичних. З цією метою уряд затвердив перелік підземних споруд для зберігання нафти, газу та інших речовин і матеріалів, що дасть змогу облаштувати недосяжні для ворога сховища.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи». Ця законодавча ініціатива створює умови для: перетворення Зони відчуження на сучасний науковий майданчик для проведення досліджень; спрощення правил відвідування туристами Зони відчуження; запровадження прозорих правил здійснення у Зоні відчуження господарської діяльності; створення умов розвитку Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.

Ще одним урядовим законопроектом — про внесення змін до Дисциплінарного статуту Національної поліції України щодо врегулювання питання запобігання випадкам дискримінації за ознакою статі та сексуальних домагань на робочому місці — пропонується зобов’язати поліцейських не допускати дискримінації, в тому числі за ознакою статі, чи сексуальних домагань, а керівників — організувати службову діяльність підлеглих з неухильним дотриманням принципу забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.