«Це рішення є вкрай складним, але необхідним для масштабної підготовки енергосистеми до наступного опалювального сезону, яка триває на енергетичних об’єктах країни», — зазначив під час брифінгу після засідання уряду міністр енергетики Герман Галущенко.

Міністр підкреслив, що Україна пройшла найскладнішу зиму в історії в умовах масованих російських атак на енергосистему, і цілком може статися, що ворог і наступного опалювального сезону цілеспрямовано обстрілюватиме енергооб’єкти.

«Тож маємо задіяти всі можливі ресурси для відновлення об’єктів та їх захисту, і підвищення тарифу — це внесок у забезпечення стійкості системи», — сказав Г. Галущенко.

За словами міністра, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, звернулася до Міністерства енергетики з пропозицією підняти у два етапи тариф для населення до ринкового рівня, тобто до 5,5 гривні. На першому етапі пропонувалося підняти тариф до 2,88 гривні з ПДВ за 1 кВт-годину.

«Але ми бачимо можливість встановити тариф на рівні 2,64 гривні за кіловат-годину. Це мінімальний тариф, який дасть змогу утримати енергосистему», — сказав він, припустивши, що після підняття тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень.

Водночас, за словами міністра, буде збережено субсидії для населення та збільшено фінансування фонду субсидіювання комунальних послуг для незахищених верств населення.

Нагадаємо, що до 1 червня в Україні діяли два тарифи для населення: побутові споживачі, які використовували на місяць менше 250 кіловат-годин електро-
енергії платили по 1,44 гривні за кіловат, а ті, хто більше, — 1,68 гривні.

Уряд продовжує вдосконалення програми допомоги на ремонт пошкодженого майна єВідновлення. Зокрема, відтепер, заявку для отримання коштів на ремонтні роботи зможуть подати й ті, у кого немає «Дії» або смартфона. Для цього потрібно звернутися в ЦНАП або до органу соцзахисту у своїй громаді та заповнити заявку.

Крім того, уряд деталізує питання оскарження дій чи бездіяльності комісій, які займаються обстеженням пошкодженого майна. Необхідні консультації щодо програми єВідновлення також можна буде отримати на урядовій гарячій лінії за номером 15-45.

Затверджена урядом формула виплати відповідної компенсації передбачає, що ці кошти можна буде витратити на будівництво будинку, і тоді гроші надійдуть безпосередньо на рахунок.

Якщо власник зруйнованого житла забажає придбати квартиру чи інше житлове приміщення, тоді він зможе скористатися житловим сертифікатом.

«Розмір компенсації буде розраховуватися Комісією за спеціальною формулою, яка враховуватиме регіон розташування знищеного об’єкта, рік забудови, площу об’єкта тощо.

Передбачаємо також принцип, що розмір компенсації встановлюється на рівні не нижче вартості спорудження житла відповідної площі згідно з його місцезнаходженням», — розповів прем’єр, нагадавши, що наразі у Фонді ліквідації наслідків збройної агресії вже зібрано майже 62 мільярди гривень.

«Цих коштів вистачить для першого етапу виплат: як допомоги на ремонти, так і видачі житлових сертифікатів. Адже, за оцінками Світового банку, на першочергове відновлення майна Україні потрібно 1,9 мільярда доларів. Далі працюватимемо з нашими міжнародними партнерами, щоб мобілізувати всю необхідну суму», — сказав Д. Шмигаль.