Насамперед було виділено 1,5 мільярда гривень для будівництва нових магістральних водогонів, які дадуть змогу забезпечити водою міста у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях. «Це будуть водогони Карачунівське водосховище — Кривий Ріг — Південне водосховище, Марганець — Нікополь, Хортиця — Томаківка. Це потрібно, щоб забезпечити Кривий Ріг, Нікополь та Марганець питною водою. Роботи почнуться просто зараз, щоб не втрачати дорогоцінний час. Відповідальним за реалізацію проектів буде Держагентство з відновлення та розвитку інфраструктури», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

В агентстві повідомили, що заплановані водогони зможуть пропускати 300 тисяч кубометрів води на добу з можливістю збільшення обсягу водопостачання. «Ми плануємо якнайшвидше розпочати будівництво трубопроводу, насосних станцій, розчистити та поглибити водоканал. Наш перший крок — узгодити маршрут його проходження з урахуванням розвитку населених пунктів та наявних комунікацій. Далі розпочнемо виготовляти проектну документацію. Після геологічних та геодезичних робіт матимемо більш чітку картину і зможемо точно визначити, скільки часу потрібно, щоб завершити такий масштабний проект», — зазначив голова Держагентства з відновлення Мустафа Найєм.

Прем’єр також повідомив, що російський теракт не вплине на функціонування енергосистеми України на вільних від окупації територіях, оскільки з вересня минулого року Каховська ГЕС не перебувала в енергетичній системі, а її потужності не задіяні в генерації електроенергії. Попри це уряд вживатиме заходів щодо збільшення енергетичних імпортно-експортних можливостей України та ЄС.

Коментуючи ситуацію на Запорізькій АЕС, Д. Шмигаль зазначив, що хоч нині станція не працює, а рівень води в ставі-охолоджувачі перебуває на технічно необхідній позначці, проте підрив Каховської ГЕС та перебування російських терористичних військ на території АЕС створюють для України та світу безпрецедентні загрози. «Саме тому Україна наполягає на демілітаризації ЗАЕС, щоб росія не здійснила ще один тер-акт, що матиме катастрофічні наслідки для всього людства», — підкреслив прем’єр.

Ще одним рішенням уряд виділив 846 мільйонів гривень для забезпечення питною водою мешканців Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровської областей.

Уряд також утворив штаб з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС під керівництвом міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, куди ввійдуть міністри, їхні заступники, керівники центральних органів виконавчої влади, представники державних підприємств.

Кабмін вніс зміни до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон та до Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, які передбачають, що Державна міграційна служба, її територіальні органи (підрозділи), закордонні дипломатичні установи матимуть безпосередній доступ до Державного реєстру актів цивільного стану громадян. Це значно спростить процедуру оформлення паспортних документів для громадян, у тому числі тих, які тимчасово перебувають за кордоном, а також дасть таким українцям змогу швидше відновити паспортні документи.