А також на спорудження нових магістральних водогонів Карачунівське водосховище—Кривий Ріг—Південне водосховище, Марганець—Нікополь та Хортиця—Томаківка.

«Небачена для Європи рукотворна катастрофа. Спланована, цинічна, розрахована на те, щоб завдати мирним людям та нашій країні якнайбільших втрат», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, висловивши вдячність рятувальникам та волонтерам, благодійникам, регіонам та громадам, які допомагають людям.

У зв’язку з цим він також закликав світ реагувати на цю катастрофу не словами, а діями. «По-перше, визнати очевидне: саме росія є відповідальною за підрив. Покарання терористів за порушення законів і звичаїв війни та за екоцид буде невідворотним. По-друге, закликаємо до інтенсивної допомоги Україні, щоб мінімізувати наслідки катастрофи. Дякуємо тим, хто це вже робить. По-третє, важливим є втручання міжнародних організацій: ООН, Червоного хреста та інших для порятунку тих, хто зараз в окупації», — наголосив прем’єр, зауваживши, що на лівобережній Херсонщині ситуація ще критичніша, адже окупанти не рятують цивільне населення, блокують виїзд людей із зони лиха та стріляють їм у спину.

Водночас Д. Шмигаль звернув увагу на те, що підрив Каховської ГЕС матиме тривалі далекосяжні наслідки, адже, за попередніми оцінками, тільки для довкілля збитки оцінються у понад 55 мільярдів гривень. Крім того, затоплено величезні масиви сільськогосподарських земель. За даними Міністерства аграрної політики, лише на Правобережжі 10 тисяч гектарів. Тож після сходження води там потрібно буде відновлювати ґрунти та понад 30 систем зрошення. А відновлення самої ГЕС, за попередніми оцінками, коштуватиме щонайменше мільярд євро. «Ми домовилися зі Світовим банком про швидку оцінку збитків і потреб від цієї катастрофи спільно з міжнародними партнерами. Це виклики, на які Україна та партнери повинні реагувати синхронно. Ми говоримо не про втрати України, ми говоримо про втрати Європи. Відлуння теракту на Каховській ГЕС докотиться до всіх куточків континенту. Тому спільні загрози потребують спільних дій», — підкреслив прем’єр.

Кабмін підтримав постанову про деякі питання виконання функцій медицини катастроф, яка визначає пріоритети розвитку служб медицини катастроф в умовах війни.

Цей документ також описує нове поняття «команди медицини катастроф», які, у свою чергу, поділятимуться на три типи. Мобільні команди першого типу надаватимуть медичну допомогу постраждалим на місці події та евакуйовуватимуть до медзакладів. На мобільні команди другого типу буде покладено завдання з надання медичної допомоги за місцем проживання або перебування постраждалих, а мобільні команди третього типу зможуть надавати меддопомогу постраждалим за місцем перебування, використовуючи намети або стаціонарні будівлі.

Ще одним рішенням уряд врегулював деякі питання надання адміністративних послуг ветеранам війни, членам їхніх сімей, родинам загиблих Захисників і Захисниць, особам з інвалідністю внаслідок війни. Тепер їм стануть доступні послуги у ЦНАПах, зокрема, щодо встановлення статусів, видачі/заміни посвідчень, продовження дії документів, призначення грошової допомоги чи компенсації тощо.