«Для нас важливо особисто побачити ситуацію на місці. Особливо зараз, коли вода почала спадати. Поговорити з громадами та людьми. Тільки так можна осягнути весь комплекс проблем та ухвалити справді ефективні управлінські рішення», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль (на знімку).

Подякувавши усім, хто допомагав та допомагає Херсонщині впоратися із цим лихом, глава уряду повідомив, що вже затверджено реєстр постраждалих громад, до якого увійшло майже 200 населених пунктів Херсонської, Миколаївської, Дніпропетровської областей із 1,4 мільйона мешканців.

«Цей перелік буде відправною точкою для виплати людям допомоги», -зазначив прем’єр, додавши, що також розроблено механізм компенсацій за пошкоджені та зруйновані будинки. За його словами, компенсаційний механізм буде аналогічним з програмою єВідновлення, проте, враховуючи ситуацію в регіоні, подача заявки відбуватиметься через органи місцевого самоврядування. «Людина обиратиме один із двох варіантів: або придбати собі інше житло, або взяти гроші на самостійний ремонт чи відбудову власного будинку», — поінформував Д. Шмигаль, додавши, що для пришвидшення цієї роботи до зони лиха із 10 регіонів України буде відряджено по 15 спеціалістів з проведення технічних обстежень постраждалого житла.

Для здійснення виплат постраждалим із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії уряд уже виділив понад 980 мільйонів гривень.

Разом з тим, окрім майбутніх компенсацій за житло, тисячі людей потребують невідкладної допомоги. Тож Кабмін також виділив 560 мільйонів гривень для виплати одноразової державної допомоги постраждалим від повені (у розмірі 5 тисяч гривень на одну особу). За дорученням прем’єра, Міністерства соціальної політики, з питань реінтеграції та економіки мають якнайшвидше розробити проект рішення про порядок використання цих коштів, щоб вже у тижневий термін можна було розпочати ці виплати. Крім того, уряд проводить переговори із міжнародними гуманітарними організаціями щодо здійсненнями ними аналогічних виплат.

На жаль, зоною лиха сьогодні є не тільки Херсонщина, а й інші регіони, які постраждали від російського вторгнення. Тому ще 6,6 мільярда гривень із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії уряд виділив на реалізацію понад 150 проектів у восьми областях України. Йдеться про ремонти та будівництво шкіл, дитячих садків, лікарень, житлових будинків, будівництво та реконструкція водогонів і каналізації, тепломереж, буріння артезіанських свердловин.

Окремим рішенням Кабмін спрямував 4,4 мільярда гривень у вигляді субвенції місцевим бюджетам на проектування, відновлення, будівництво, модернізацію об’єктів соціальної, культурної, житлово-комунальної сфери. З них майже 460 мільйонів надійде на Херсонщину та понад 190 мільйонів — на Миколаївщину.

Кабінет Міністрів підтримав рішення, яке передбачає збільшення із двох до восьми на рік максимальної кількості реабілітаційних циклів за двома та більше напрямами для людей із травмами спинного мозку, важкими черепно-мозковими травмами та ампутаціями. Тож тепер цивільні та військові, які потребуватимуть тривалого відновлення, зможуть отримати безоплатну допомогу мультидисциплінарної команди фахівців протягом необхідного періоду.

«Уже понад 15 місяців ми всі живемо в умовах повномасштабної жорстокої невиправданої війни росії проти України. На жаль, кількість людей, які отримують травми, постійно зростає. Досить часто йдеться про досить важкі стани. Травми спинного мозку, черепно-мозкові, ампутації. Зі свого боку ми, як держава, маємо зробити все, щоби цим людям було забезпечено надання всієї необхідної медичної та реабілітаційної допомоги», -зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, додавши, що зараз безоплатні для пацієнтів реабілітаційні послуги доступні у 423 медичних закладах України.