Для виплати цієї допомоги постраждалим унаслідок російського теракту на Каховській ГЕС уряд виділив 560 мільйонів гривень.

Згідно з цим документом, по-страждалими, які можуть претендувати на цю одноразову допомогу, визнаються особи, які на момент виникнення надзвичайної ситуації проживали/були зареєстровані/задекларовані у населених пунктах, що розташовані в районах підтоплень Миколаївської та Херсонської областей, або ж перемістилися після 6 червня 2023 року з тимчасово окупованих рф територій, які розташовані в районах підтоплень зазначених регіонів.

Призначення матеріальної грошової допомоги буде здійснюватися органами соціального захисту населення. Для її отримання постраждалому потрібно подати відповідну заяву та пред’явити документ, що посвідчує особу, або єДокумент, документ, що підтверджує реєстраційний номер облікової картки платника податків, а для дітей — свідоцтво про народження або еСвідоцтво про народження. Інформація про неповнолітню дитину вноситиметься до заяви одного з батьків.

У Міністерстві соціальної політики звертають увагу, що в разі втрати документів людина може пред’явити їх скан, фотокопію або використовуватимуться відомості з Єдиного державного демографічного реєстру та інших державних інформаційних ресурсів.

Із заявою про надання допомоги необхідно звернутися до 31 серпня 2023 року.

Водночас виплата цієї одноразової допомоги не поширюється на громадян, які переїхали до інших громад, зареєструвались як ВПО та отримують щомісячну державну грошову допомогу на проживання для внутрішньо переміщених осіб.

Уряд затвердив оновлені Лист про наміри та Меморандум з Міжнародним валютним фондом про економічну та фінансову політику. «У цих документах зафіксовано зобов’язання України, які ми вже реалізуємо та будемо реалізовувати в майбутньому. Це, зо-крема, покращення бізнес-клімату, посилення верховенства права, боротьба з корупцією. Очікуємо найближчим часом отримати наступний транш від фонду на суму 900 мільйонів доларів», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Також глава уряду анонсував проведення великої міжнародної конференції з питань відновлення України, яка відбудеться в Лондоні. «Це продовження руху до великої відбудови, який ми розпочали рік тому в Лугано. Наша мета — мобілізувати якнайбільше міжнародної підтримки та налагодити механізми, за якими ця допомога надходитиме вчасно та ритмічно», — зазначив він, зауваживши, що, за оцінкою Світового банку, тільки у 2023 році для відновлення потрібно було понад 14 мільярдів доларів, але після російського теракту на Каховській ГЕС ця цифра зросте.

З 1 липня у Львівській, Вінницькій, Дніпропетровській та Миколаївській областях стартує експериментальний проект щодо запровадження інституту помічника ветерана в системі переходу від військової служби до цивільного життя.

Міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна, коментуючи відповідне рішення уряду, зазначила: «Ідеться про координаційну підтримку або спрямування, допомогу нашим Захисникам і Захисницям в отриманні довідок, допомога в тому, де і як пройти програми підвищення кваліфікації або, наприклад, отримати підтвердження сертифікатом наявних навичок, куди працевлаштуватись та багато інших послуг. Тобто всі питання, всі потреби, які виникатимуть у ветеранів, повинні знаходити супровід та підтримку з боку такого помічника, який відповідатиме за певну кількість ветеранів у громаді».

Фото з відкритих джерел.