Прем’єр-міністр Денис Шмигаль нагадав, що Президент своїм указом увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо обстеження укриттів, багато з яких не відповідають жодним стандартам. «Місцями ситуація взагалі неприйнятна. Йдеться про низку районів у Запорізькій, Сумській, Житомирській, Київській областях та місті Києві», — зазначив він, повідомивши, що на виконання доручень РНБО уряд також ухвалює низку кадрових та дисциплінарних рішень.

Звернувшись до теми відновлення країни, Д. Шмигаль підкреслив, що це один з основних векторів, за яким буде оцінюватися робота кожного міністра та регіонального і місцевого керівника. «Ми створили Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. Це одне з основних джерел фінансування відбудови. Вже зараз маємо у фонді майже 62 мільярди гривень», — нагадав прем’єр, поінформувавши, що на сьогодні вже розподілено 23,5 мільярда гривень на різні проекти. Водночас він звернув увагу, що попри виділені кошти, реалізація проектів рухається надто повільно. Тож прискорення цих процесів — завдання всіх керівників ЦОВВ та місцевої влади.

Це саме стосується й надання допомогти громадянам на ремонт пошкодженого житла. «Уряд створив усі інструменти, ухвалив необхідні постанови, порядки та документи, створив цифрову архітектуру всього процесу. Місцеві керівники та комісії мають у рази прискорити процес», — наголосив прем’єр та назвав незадовільною ситуацію, коли за програмою єВідновлення люди вже подали 21600 заяв, проте на виплату передано лише 378 заяв, або лише 2 відсотки.