А саме: філософія нашої Перемоги, глобальність української безпеки, політика героїв, політика справедливості та трансформація України за наступні 10 років.

«Відповідні орієнтири співзвучні з багатьма проектами, які уряд визначив пріоритетними цього року. Тож тепер кожне міністерство має представити дорожню карту змін відповідно до озвучених Президентом елементів нової доктрини. Це має бути комплексна, чітка та публічна стратегія», — зазначив Прем’єр-міністр під час засідання уряду, наголосивши, що це буде особиста відповідальність кожного міністра.

Окреслюючи завдання, про які говорив Президент, глава уряду зазначив, що перші два пункти стосуються реалізації формули миру, а також вступу до ЄС та НАТО.

«Нині пріоритетне завдання — вийти на початок переговорів про повноправне членство в ЄС», — наголосив Д. Шмигаль, зауваживши, що євроінтеграція — це компас для всіх наших реформ та змін. «Маємо чітку дорожню карту цього процесу: селфскринінг законодавства, імплементація європейських директив, інтеграція до європейських ринків, участь у спільних програмах ЄС, виконання рекомендацій Єврокомісії щодо реалізації європейського інструмента підтримки України», — сказав він, зауваживши, що безпека нашої країни — це не тільки вступ до НАТО, а насамперед наша армія та наш оборонно-промисловий комплекс. Тому Україна має стати центром виробництва сучасної зброї в Європі, і сьогодні вже розпочався перехід на нову структуру в оборонній промисловості та плануються спільні проекти з найбільшими світовими оборонними компаніями з обов’язковою локалізацією виробництва в нашій державі.

Наступний орієнтир — це політика героїв, що також у топ-10 пріоритетних реформ уряду на цей рік. Ідеться, зокрема, про інтеграцію ветеранів у суспільне та економічне життя, меморіалізацію війни та досвіду нашої Перемоги із долученням до цієї роботи ветеранів.

Ще однією вимогою суспільства є досягнення справедливості, зокрема, створення спеціального трибуналу для покарання російських воєнних злочинців, зокрема з числа політичного керівництва, а також конфіскація російських активів для відбудови України.

І, нарешті, п’ятий орієнтир — це побудова нової країни. «Україна потребує нової економічної моделі. Без цього неможливо буде досягти поставленої та дуже амбітної мети — ВВП за 10 років має становити трильйон доларів», — зазначив прем’єр, повідомивши, що Міністерство економіки готує комплексну стратегію нової економіки України, у якій провідну роль відіграватиме приватний капітал та підприємці, а роль держави буде кардинально зменшена. «Один із ключових елементів економічної філософії — це принцип, що Україна робить ставку на переробку. Не експорт сировини, а експорт готової продукції. Включення України в європейські та глобальні ланцюги виробництва», — зазначив Д. Шмигаль.
Важливим пріоритетом є створення ефективної цифрової держави з компактним державним апаратом, коли люди та бізнес зможуть отримувати послуги онлайн.

У цьому контексті Кабмін підтримав розширення з 1 вересня цього року повноважень Мінцифри в телеком-сфері. Йдеться про передачу до міністерства деяких повноважень Держспецзв’язку, що дасть змогу Мінцифрі краще реалізовувати завдання з відновлення інтернету та зв’язку після деокупації, розширювати покриття швидкісним інтернетом та мобільним зв’язком, впроваджувати 5G та нові технології для покращення якості послуг, працювати над приєднанням до роумінгу з країнами ЄС, спрощувати ведення телеком-бізнесу.