Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №9111 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги, яким законодавчо закріплюється спрощений порядок ввезення гуманітарної допомоги та скасовується щомісячна звітність отримувачів допомоги. За відповідне рішення проголосував 271 народний депутат.

Законопроектом передбачено закріплення права уряду визначати спрощений порядок ввезення та обліку гуманітарної допомоги. Передбачено декларативний принцип визнання допомоги гуманітарною на час воєнного стану. Визначено, що підставою для початку процедури визнання є звернення отримувача гуманітарної допомоги про наявність пропозиції донора або можливість її отримання.

Також передбачається скасування обов’язкового щомісячного звітування про отримання та розподіл гуманітарної допомоги. Натомість буде створено автоматизовану систему реєстрації гуманітарної допомоги.

Крім цього, законо-проектом закріплюються можливості для організацій отримувати гуманітарну допомогу без включення до Реєстру отримувачів гуманітарної допомоги. Тобто організаціям не потрібно проходити додаткові бюрократичні процедури для одержання гуманітарки.

Законодавчими змінами також закріплюється статус гуманітарної допомоги за транспортними засобами, які передаються не лише військовим частинам, а й самим військовим.

Зарплата й далі зростатиме

Середня зарплата в Україні з початку повномасштабної військової агресії зросла на 10% — до 16,5 тис. грн у другому кварталі 2023 року порівняно з 15 тис. грн у другому кварталі 2022-го. Дослідження із таким основним висновком оприлюднив портал Work.ua

«Примітно, що перше підвищення зарплат зафіксовано в лютому 2023 року (+1 000 грн до 16 000 грн), друге — у травні (+500 грн до 16 500 грн)», — ідеться в документі. Згідно з ним, найбільше зростання відбулося в містах центру країни (+17%) і західних областях (до +23%). Також зарплати зросли в Сумах (+9%), Житомирі (+17%), Одесі (+7%) і Дніпрі (+14%).

Автори дослідження вважають, що жвавий перегляд зарплат у західних і центральних областях, найімовірніше, є наслідком релокації бізнесу і переміщення співгромадян із при-фронтових областей подалі від бойових дій, що також підтверджує динаміка відновлення ринку праці за областями.

Кількість вакансій у центральних областях України в травні 2023 року сягнула 100% порівняно з лютим 2022 року, а в західних — понад 130%.

Підкреслюється, що в десятці наймасовіших спеціальностей в країні найбільший відсоток зростання середньої зарплати зафіксовано в офіціантів — на 50% (до 15 тис. грн), кухарів — на 33% (до 16 тис. грн), охоронців — на 33% (до 12 тис. грн) і бухгалтерів — на 21% (до 17 тис. грн).

Нафтогаз збільшуєсвій вплив на ринку

АТ «Київоблгаз», АТ «Житомиргаз» і АТ «Львівгаз» перейшли під державне управління Групи Нафтогаз. Про це інформує Газопостачальна компанія «Нафтогаз України». Задля забезпечення своєчасного обліку природного газу всіх споживачів переведено на сервіси ГК «Нафтогаз України».

У зв’язку з переходом АТ «Київоблгаз», АТ «Житомиргаз» та АТ «Львівгаз» до Групи Нафтогаз, усі клієнти отримуватимуть сервіси обліку від Газопостачальної компанії «Нафтогаз України». Зокрема, з 28-го по 5-те число щомісяця показання газового лічильника необхідно передавати за допомогою особистого кабінету my.gas.ua, у чатботах Viber чи Telegram або через SMS-повідомлення. Будь-які інші сервіси обліку, попередили в ГК «Нафтогаз України», не є коректними та не працюватимуть.

Довідкову інформацію абоненти можуть отримати у контакт-центрі ГК «Нафтогаз України» за єдиним номером:

300-2-888.

Відрізняється лише код оператора: 066 (Vodafone), 098 (Kyivstar), 093 (Lifecell).

Фото з відкритих джерел.