А також — утримання макрофінансової стабільності та стійкості економіки для фінансування всіх пріоритетних видатків бюджету, а також швидке відновлення, щоб до наступної зими провести найнагальніші роботи. На цьому під час засідання Кабміну наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Основне джерело фінансування швидкого відновлення — Фонд ліквідації наслідків збройної агресії. У ньому акумульовано майже 62 мільярди гривень, з яких 23,7 мільярда вже розподілені на відбудову. Зокрема, 4,4 мільярда гривень спрямовано на реалізацію програми єВідновлення», — сказав він, додавши, що уже подано понад 22 тисячі заяв на компенсацію за пошкоджене житло.

Найбільше заявок подано на Харківщині, Київщині та Миколаївщині, проте поки що їх обробка місцевою владою є дуже повільною, внаслідок чого виплата компенсацій погоджена лише щодо півтори сотні осіб. У зв’язку з цим Д. Шмигаль ще раз наголосив на необхідності максимально прискорити цю роботу, щоб люди встигли до холодів завершити ремонтні роботи.
Під час засідання уряд також ухвалив рішення про виділення майже 5,3 мільярда гривень на відновлення у Вінницькій, Дніпропетровській, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Одеській, Полтавській, Сумській, Черкаській та Чернігівській. Ці кошти мають піти на реалізацію критично важливих для громад проєктів.

На контролі перебуває й ситуація з ліквідацією наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Зокрема, уже стартували роботи з будівництва магістральних водогонів Карачунівське водосховище — Кривий Ріг — Південне водосховище, Марганець — Нікополь, Хортиця — Томаківка завдовжки майже 150 км, які дадуть змогу забезпечити питною водою мешканців Кривого Рогу, Нікополя та Марганця.

На будівництво водогонів уряд виділив 1,5 мільярда гривень, а загалом для подолання наслідків теракту на Каховській ГЕС уже спрямовано понад 4 мільярди гривень. За рахунок цих коштів забезпечено підвезення питної води, відбудову пошкоджених та зруйнованих об’єктів, а також виплату 5 тисяч гривень одноразової допомоги постраждалим.

Уряд удосконалив механізм забезпечення житлом на умовах доступного іпотечного кредитування для ветеранів війни та членів сімей загиблих захисників та захисниць. «Минулого року за ініціативи Президента ми запустили програму єОселя. Дали можливість військовим, правоохоронцям, вчителям, медикам та науковцям отримувати іпотеку під 3 відсотки. Таких пільгових іпотечних кредитів уже видано на понад 2,3 мільярда гривень. Тепер розширюватимемо програму. Вносимо зміни, завдяки яким участь у програмі єОселя зможуть взяти інші українці, які не мають власного житла. Для них діятиме пільгова річна ставка 7 відсотків у гривні. Перший внесок — від 20 відсотків, а термін кредитування — до 20 років», — повідомив прем’єр, висловивши думку, що ці та інші зміни дозволять значно активізувати видачу іпотеки.

Коментуючи підготовку до наступного опалювального сезону, прем’єр насамперед наголосив на необхідності завершити планові ремонти енергетичних об’єктів та надійно захистити енергетичну інфраструктуру від терористичних атак рф. Крім того, уряд ставить завдання накопичити 1,8 мільйона тонн вугілля та 14,7 мільярда кубометрів газу. (На складах уже є 1,5 мільйона тонн вугілля та в газосховищах 10,4 мільярда кубометрів газу).