600 мільярдів з них — це податкові надходження, а ще 270 мільярдів гривень — гранти від наших міжнародних партнерів.

«Стійка економіка та державні фінанси залишаються елементом, без якого неможливо виграти війну. За перші шість місяців 2023 року ми впоралися із завданням фінансування всіх ключових видатків бюджету. Усі податки громадян та бізнесу ми спрямовували на забезпечення оборони й безпеки нашої країни», — зазначив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, додавши, що загалом за підсумками перших шести місяців до різних фондів держбюджету надійшло 1 трильйон 302 мільярди гривень податків, зборів та інших платежів.

Водночас якщо доходи становлять 1,3 трильйона гривень, то видатки за півроку становили 1 трильйон 784 мільярди гривень. Глава уряду наголосив, що абсолютним пріоритетом бюджету є безпека та оборона, на які витрачається майже половина усіх бюджетних коштів.

На другому місці за видатками — соціальні програми підтримки людей. Зокрема, за шість місяців цього року на соцвиплати з держбюджету спрямовано 231 мільярд гривень. З цих коштів на 136 мільярдів гривень профінансовано виплату пенсій, а також виплачено 23,1 мільярда гривень субсидій.

Крім того, до пріоритетів держбюджету належать медицина, освіта та підтримка регіонів.

«У першому кварталі цього року вдалося забезпечити середню зарплату лікарів на рівні майже 22 тисячі гривень. Тільки освітніх субвенцій для регіонів за шість місяців виплачено на суму понад 56 мільярдів гривень. З них 900 мільйонів гривень уже спрямовано на облаштування бомбосховищ у школах та ще 600 мільйонів — на закупівлю нових шкільних автобусів», — повідомив Д. Шмигаль, додавши, що загалом субвенції регіонам за цей час становлять 92 мільярди гривень.

За останні півроку також мав місце помітний приріст місцевих бюджетів. Зокрема, до загального фонду місцевих бюджетів надійшло майже 218 мільярдів гривень, що на 42,5 мільярда гривень більше, ніж минулого року.

«Залишки коштів на рахунках місцевих бюджетів та бюджетних установ становлять уже 170 мільярдів гривень. Тобто коштів на місцях достатньо, зокрема для того, щоб підтримувати власні комунальні підприємства та не підвищувати зараз тарифи», — підкреслив прем’єр.

Кабмін підтримав та подасть до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інформації, необхідної для надання адміністративних послуг у сфері дорожнього руху». Зокрема, змінами до Закону «Про дорожній рух» пропонується надати право територіальним органам Міністерства внутрішніх справ на отримання з реєстрів та баз даних державних органів інформації, необхідної для допуску громадян до керування транспортними засобами, та інформації, необхідної для державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку транспортних засобів.

Ще одним схваленим урядом законопроектом — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення механізмів запобігання корупції, зокрема у приватній сфері, — пропонується зобов’язати працівника, який проводить внутрішній аудит, невідкладно, але не пізніше одного робочого дня з моменту виявлення інформації, що може свідчити про вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень працівниками юридичної особи або іншими особами та/або про підбурення до вчинення корупційного правопорушення, пов’язаного з діяльністю юридичної особи, поінформувати про це спеціально уповноваженого суб’єкта у сфері протидії корупції.

Уряд ухвалив рішення про призначення головою Національної поліції України Івана Вигівського, на якого до цього було покладено тимчасове виконання обов’язків керівника.