Зерно. російська федерація знову свідомо та цинічно провокує світову продовольчу кризу. Саме для цього вона зірвала зернову ініціативу, знищує наші склади й елеватори, портову інфраструктуру. Й одночасно нахабно краде українське зерно з тимчасово окупованих територій. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Це виклик не лише для України, а й для всього світу. Завдяки самовідданості українських аграріїв ми збираємо другий урожай воєнного часу», — підкреслив глава уряду.
Нині аграрії вже намолотили майже 16,6 мільйона тонн зерна, найбільше в Миколаївській та Одеській областях.

«Україна й надалі буде одним із ключових гарантів глобальної продовольчої безпеки. У цьому розраховуємо на солідарність наших партнерів. По-перше, нам потрібно більше ППО, щоб краще прикрити наші порти, а особливо дунайський портовий кластер. По-друге, нам потрібні стійкі сухопутні логістичні шляхи з високою пропускною здатністю», — зазначив Денис Шмигаль.

Готуємося до зими. Держава готується до всіх можливих сценаріїв розвитку подій під час опалювального сезону, щоб уникнути найгірших, за-значив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

За даними Міністерства енергетики, відремонтовано п’ять атомних блоків потужністю 4,4 ГВт. У ремонті ще чотири блоки потужністю 3,4 ГВт. Загалом ремонтна кампанія магістральних мереж (високовольтні підстанції вже відновлено до рівня довоєнного стану), теплових електростанцій, теплоелектроцентралей, гідроелектростанцій йде за планом.

«Формуємо багаторівневий захист для енергетичних об’єктів. Готуємося до всіх можливих сценаріїв розвитку подій, щоб уникнути найгірших. Зима буде складною, але ми маємо вистояти. Готуємо для цього все необхідне», — сказав Денис Шмигаль.

Транспортні коридори. Уряд робить важливий крок для розбудови логістики з Молдовою.

Кабінет Міністрів України за ініціативи Міністерства розвитку громад, територій та інфра-структури ухвалив рішення скерувати до Верховної Ради України законопроект про ратифікацію

Угоди щодо будівництва мосту Ямпіль—Косуець. Він з’єднає Україну та Молдову через річку Дністер.

Ямпільський міст дасть змогу розвантажити міжнародний пункт пропуску «Могилів-Подільський—Отач», на який припадає практично весь транспортний потік між Україною та Молдовою.

Парламент Республіки Молдова вже ратифікував Міжурядову угоду. Тепер черга за Верховною Радою України.

Міст, за словами Д. Шмигаля, — це ключовий елемент транспортного коридору Київ — Кишинів. «Українські експортери матимуть зручний шлях до південно-східної Європи та збільшать обсяги експорту товарів», — повідомив головний урядовець

Підтримка аграріїв. Для виконавчої влади підтримка аграріїв є і буде пріоритетом, запевняють урядовці. Насамперед це доступ до пільгових кредитів та до грантів.
Уряд розподіляє 1,3 мільярда гривень дотації для регіонів. За ці кошти місцева влада профінансує зарплати бюджетникам, оплатить комунальні послуги та здійснить інші критично необхідні видатки.

Прем’єр-міністр зауважив, що синергія в роботі між бізнесом і державою дає чітке розуміння, що продовольства вистачить як для внутрішніх потреб України, так і на експорт.

Підготовка правової бази до капітуляції росії. Кабінет Міністрів України припинив дію міжурядової угоди з російською федерацією щодо співробітництва в сфері охорони промислової власності.

«Продовжуємо зачищати нормативно-правове поле від сміття та приводити правову базу у відповідність до сучасних реалій. Єдиним актом, підписаним державою-агресором, та цікавим для України є акт про капітуляцію росії. Збройні Cили України наразі працюють над його оформленням», — зазначила Перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Вл. інф.