Про це він повідомив на вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів.

З Президентом Португалії говорили про відновлення інфраструктури України. «Від початку року в межах проєкту швидкої відбудови було відновлено тисячі об’єктів. Уже понад 10 тисяч родин отримали кошти від держави, аби відремонтувати своє пошкоджене житло», — сказав очільник уряду.

З головою Президії Боснії і Герцеговини обговорювали програму реабілітації українських воїнів та програму гуманітарного розмінування.

«Україна зараз найбільш замінована країна у світі. Боснія і Герцеговина має досвід у цій сфері, який може допомогти. Робимо все можливе, аби процес розмінування не затягувався на десятки років», — підкреслив Прем’єр-міністр.

З Прем’єр-міністром Фінляндії глава уряду України порушив питання опалювального сезону, допомогу енергосистемі та відновлення України.

З Прем’єр-міністром Молдови очільник українського уряду детально проговорив питання логістики та співпраці на кордоні. Денис Шмигаль наголосив, що це важливо в умовах спроб росії заблокувати «зерновий коридор» у Чорному морі.

«Починаємо будівництво мосту через Дністер, розширюємо спроможність прикордонних пунктів пропуску», — зазначив Денис Шмигаль.

Крім того, з Прем’єр-міністром Норвегії він обговорив питання енергетики та підтримки малого й середнього бізнесу. Тисячі українців уже отримали гранти на старт власної справи в рамках програми єРобота, й Україна розраховує на підтримку в цьому питанні.

Денис Шмигаль додав, що з кожним із міжнародних партнерів говорили про військову допомогу, євроінтеграційні прагнення України, санкційну політику та фінансову підтримку.

Завдяки постійній роботі з партнерами від початку року, за його словами, вдалося залучити на підтримку України вже майже 30 мільярдів доларів.

«Готуємо оновлену економічну модель відновлення Криму після його деокупації. Туристичний центр Європи, включення Криму в європейський транспортний простір, розвиток відновлювальної енергетики та газового шельфу, малі фермерські господарства та виноробство, ІТ-хаб. Усе це будемо реалізовувати», — зазначив Д. Шмигаль.

Крім того, формується нова ветеранська політика за п’ятьма основними напрямами. Перше — створення інфраструктури, завдяки якій ветерани отримають якісні та дієві послуги, друге — економічна активність через освіту та гранти для ветеранського бізнесу, третє — реабілітація, четверте — доступне житло через пільгове іпотечне кредитування, п’яте — вшанування подвигу військових.

«Рухаємося вперед. Допомагаємо Силам безпеки та оборони. Україна перемагає і Україна змінюється», — наголосив Денис Шмигаль.