Про це під час засідання уряду повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Це кошти Європейського інвестиційного банку, які ми спрямовуємо на підконтрольні Україні території в бюджети міських, сільських і селищних громад», — зазначив він, додавши, що тільки з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії уже виділено понад 43 мільярди гривень, які спрямовано на терміновий ремонт енергетичних об’єктів до початку опалювального сезону, на підтримку громад, які постраждали від російських терактів, на будівництво водогонів на Дніпропетровщині, на школи, лікарні, укриття та чимало інших об’єктів, які потребують відновлення.

Загалом ці кошти буде спрямовано на реалізацію 70 проєктів. 26 із них перебувають на завершальному етапі та ще 44 відібрані під час конкурсу, який завершився в червні 2023 року. Нові проєкти розташовані в 19 областях.

Серед них — 17 об’єктів освіти, 8 закладів охорони здоров’я, 10 ЦНАПів, 3 об’єкти водопостачання та водовідведення, 2 житлові будівлі для внутрішньо переміщених осіб.

«Уряд проводить чітку політику солідарності з громадами та регіонами. Цього року в регіони спрямовано вже понад 118 мільярдів гривень державних дотацій та субвенцій на відбудову, освіту, соціальну підтримку», — сказав прем’єр, висловивши вдячність усім, хто допомагає Україні фінансово. Цього року від Європейського Союзу, Сполучених Штатів, Світового банку, МВФ та інших міжнародних партнерів уже отримано майже 30 мільярдів доларів.

Водночас держава продовжує виконувати соціальні зобов’язання. Зокрема, у серпні виплачено майже 58 мільярдів гривень пенсій, триває фінансування житлових субсидій та запускається проєкт з їх оформлення «в один клік» через «Дію» та портал Пенсійного фонду. За програмою «єВідновлення» вже погоджено виплату майже 838 мільйонів гривень за пошкоджене житло, а також розпочато прийом заявок від тих, чиї оселі зруйновані повністю.

Задля стимулювання роботи малого та середнього бізнесу за програмою «єРобота» вже видано 1,7 мільярда гривень мікрогрантів на власну справу та 2,6 мільярда гривень грантів — на розвиток переробних підприємств.

Крім того, доступні кредити за програмою «5-7-9%» дають бізнесу обігові кошти — від початку повномасштабної війни майже 36 тисяч бізнесів отримали 137 мільярдів гривень.

Кабмін затвердив Порядок ввезення з-за кордону на період воєнного стану або при виникненні надзвичайних ситуацій донорської крові та компонентів крові, що дасть змогу в критичні моменти уникнути можливого дефіциту.

Бо хоч нині держава на 100 відсотків забезпечена донорською кров’ю за рахунок регулярних донацій небайдужих українців, проте медична система має бути готовою до будь-яких надзвичайних ситуацій та терористичних атак рф. Передбачається, що кров та компоненти постачатимуться в Україну як гуманітарна допомога. «Україна вже 18 місяців перебуває в умовах повномасштабної війни. Потреба у донорській крові, як завжди, актуальна.

Дякую всім, хто оперативно відгукується на заклик здати кров, коли трапляються надзвичайні ситуації. Ще більше дякую всім, хто донатить регулярно і зробив це своєю «корисною звичкою». Всі ви робите величезний вклад у нашу спільну велику Перемогу. Завдяки цій єдності досі нам вдається забезпечити потребу у крові та її компонентах. Однак ми всі бачимо, на що здатен наш ворог. Тому маємо розглядати всі можливі сценарії. Ухвалена постанова — це превентивний документ на випадок загострення ситуації або виникнення надзвичайних обставин», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Уряд схвалив та подав до парламенту законопроект «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо врегулювання окремих питань у зв’язку з припиненням Фонду соціального страхування України» (№ 9660).

Пропоновані зміни передбачають, що в процесі виконання рішень про припинення або ліквідацію юридичної особи комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційні комісії, ліквідатори) мають взаємодіяти з органами Пенсійного фонду України та Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.