За його словами, 10,5 тисячі шкіл відкрили свої двері для учнів фізично. «Понад 6,5 тисячі з них працюватимуть у звичайному форматі, інші майже 4 тисячі — у змішаному. Ще 2,5 тисячі шкіл продовжать роботу в дистанційній формі», — повідомив глава уряду, зауваживши, що станом на сьогодні майже 84 відсотки шкіл мають укриття та бомбосховища.

«Жодне навчання офлайн неможливе, якщо немає надійного укриття. Це правило номер один цього навчального року», — підкреслив він, нагадавши, що для облаштування укриттів у школах уряд виділив 1,5 мільярда гривень.

Коли йдеться про українських дітей, які перебувають за кордоном, то для них затверджено типову освітню програму, яка передбачає вивчення лише українознавчих предметів. «Це 6—8 годин на тиждень, а оцінки з математики чи, наприклад, з природничих наук будуть зараховані у школі, в якій діти навчаються за кордоном», — сказав Д. Шмигаль.

Кабмін вніс зміни до порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у межах реалізації проєкту «Прихисток». Цим документом врегульовано механізм опрацювання даних з помилками, наданих охочими безоплатно розмістити у своїх житлових приміщеннях внутрішніх переселенців, а також етапи опрацювання таких даних та їх повторного направлення для забезпечення виплат компенсації. Крім того, передбачено, що перевірки наданих особами відомостей та факту безоплатного розміщення ВПО проводитимуться вибірково, за рішенням органів місцевого самоврядування.

Також виділено понад 277 мільйонів гривень на компенсації за спожиті комунальні послуги під час безоплатного розміщення ВПО у приміщеннях об’єктів державної, комунальної та приватної власності.

Водночас Кабмін затвердив порядок утворення та обліку місць тимчасового розміщення ВПО, а також мінімальні вимоги для їхнього облаштування. Зокрема, передбачено розділення приміщень на місця загального користування та з облаштованими ліжко-місцями, встановлюються вимоги до температурного режиму, мінімальної площі для одного ліжко-місця, обладнання кухнями, душовими/туалетними кімнатами, пральними машинами.

Підтримане урядом протокольне рішення про запровадження з 1 січня 2024-го системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад з 1 січня 2024 року передбачає посилення ролі посадового окладу, запровадження грейдової системи посадових окладів, де розмір мінімального грейду не може бути менше розміру мінімальної заробітної плати. Водночас Міністерству фінансів доручено врахувати цей підхід під час підготовки проекту закону про держбюджет на 2024 рік. Також передбачено, що розмір фонду оплати праці державного органу визначається з урахуванням фактичної чисельності працівників станом на 1 липня 2023 року, збільшеної на 10 відсотків.

Ще одне рішення уряду передбачає, що обчислення середньої заробітної плати для надання матеріальної (грошової) допомоги має проводитися з урахуванням виплат за останні 12 календарних місяців, що передують місяцю надання матеріальної (грошової) допомоги, а обчислення середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки — з урахуванням виплат за робочий рік, у якому виникло право на таку відпустку.

Кабмін підтримав та подасть до парламенту законопроект пpo внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв’язку із прийняттям Закону «Про водовідведення та очищення стічних вод» (щодо визначення суми штрафів, які будуть накладатися на громадян та посадових осіб за пошкодження гідротехнічних споруд і пристроїв, об’єктів і систем централізованого водовідведення, порушення правил їх експлуатації та встановлених режимів роботи штучних водних об’єктів, водогосподарських систем та систем централізованого водовідведення).

Фото kmu.gov.ua.