Пріоритетом номер один — як і цьогоріч — буде сектор безпеки й оборони. Техніка, зброя, дрони, ракети, снаряди — все це максимально для нас важливо», — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Другий акцент бюджету — це зарплати лікарів, вчителів та соціальні виплати. «Плануємо наступного року двоетапне збільшення мінімальної заробітної плати. Закладаємо індексацію пенсій, будуть фінансуватися субсидії, допомоги ВПО й інші виплати», — зазначив Денис Шмигаль, додавши, що третім пріоритетом держбюджету-2024 є відновлення.

«Для нас важливо продовжити та завершити проекти відбудови, які вже стартували, а також започаткувати нові. росія буде й далі атакувати цивільну інфраструктуру, зокрема енергетичну, тому швидке відновлення залишиться актуальним і наступного року», — підкреслив він, висловивши вдячність нашим міжнародним партнерам за підтримку.

Нині, зокрема, уряд працює над планом для започаткованої ЄС чотирирічної програми Ukraine Facility, яка відкриває Україні доступ до підтримки обсягом у 50 мільярдів євро.

Коментуючи виконання держбюджету-2023, Д. Шмигаль повідомив, що в січні-серпні цього року до загального та спеціального фондів надійшло 1,6 трильйона гривень. «Дякую всім українським підприємцям та компаніям, на яких тримається наша економіка. Кожна сплачена вами гривня — це наш оборонний ресурс, це внесок у нашу майбутню Перемогу», — зазначив прем’єр.

Ще одне питання, яким опікується уряд, — це реформа системи військово-лікарських комісій. «Реформа ще не завершена, але вже є перші результати. Військово-лікарських комісій стало вдвічі більше. До оглядів ВЛК залучені майже 820 цивільних лікарень. Запрацювала електронна черга, якою вже скористалися 45 тисяч воїнів. Впроваджуємо принцип «довідки ходять за військовими». Понад 80 відсотків військових частин підключені до електронного документообігу. Також значно спрощений процес оформлення довідки про обставини поранення захисника», — поінформував Д. Шмигаль, зауваживши, що паралельно зі змінами у ВЛК триває реформа медико-соціальних експертних комісій (МСЕК), яка передбачає запровадження міжнародної класифікації стану та потреб людини, а також оновлення пакетів послуг у соціальній, медичній, реабілітаційній, освітній сферах та у працевлаштуванні.

Кабмін схвалив постанову, яка визначає механізм отримання іноземцем статусу е-резидента онлайн. Згідно з цим рішенням, щоб відкрити бізнес в Україні, не потрібно бути присутнім особисто, а також можна дистанційно керувати власною справою, відкривати банківські рахунки чи сплачувати податки.

Підтримані урядом зміни до Порядку задоволення потреб сил безпеки та сил оборони у донорській крові та компонентах крові в умовах воєнного стану дозволяють військовим медикам, які пройшли відповідне навчання, переливати кров на догоспітальному етапі під час транспортування поранених. «У цивільному житті ми можемо доставити людину з критичною крововтратою в шпиталь за 15 хвилин, але війна диктує свої умови. Ми всі розуміємо, скільки військових наразі отримують бойову травму, захищаючи нашу з вами свободу. Маємо максимально ефективно реагувати на ці виклики, забезпечити всі необхідні умови та можливості для порятунку життя поранених», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, зауваживши, що це практика країн НАТО, яку ми імплементуємо в Україні.
Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок. Ці зміни передбачають відновлення з 1 жовтня 2023 року проведення документальних (планових та позапланових) перевірок, які були заборонені до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України.