«Це ініціатива Президента України Володимира Зеленського Grain from Ukraine, яка відтепер буде стосуватися й дунайських портів України», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи затвердження урядом відповідної постанови.

«Це наш внесок у світову продовольчу безпеку. Працюємо з ООН та іншими нашими партнерами, щоб повноцінно відновити аграрний експорт з України та остаточно розблокувати наші чорноморські порти», — наголосив прем’єр, зауваживши, що станом на сьогодні в Україні вже зібрано 34 мільйони тонн врожаю, зокрема, 22 мільйони тонн пшениці. Якщо ж врахувати, що наше внутрішнє споживання становить шість-сім мільйонів тонн на рік, то в питаннях продовольчої безпеки нашої країни почуваємося достатньо впевнено.

Уряд схвалив проект розпорядження Президента України щодо підписання оновленої угоди про вільну торгівлю з Канадою. За словами Д. Шмигаля, це сучасна, прогресивна угода, яка важлива для збільшення інвестицій, активізації торгівлі послугами та розвитку цифрової торгівлі. «У торгівлі послугами ми вперше маємо угоду за принципом «відкрито все, що не зазначено в угоді» — це особливо важливо для гнучкого світу послуг, де постійно з’являються нові послуги, особливо цифрові», — сказав глава уряду, додавши, що важливим елементом угоди є крос-кумуляція товарів. Тобто цей документ передбачає, що режим вільної торгівлі поширюється на товари, які містять складові із ЄС, Великої Британії та Ізраїлю, з якими Україна також має спільні угоди. «Це посилить інтеграцію українських виробників до глобальних ланцюгів постачання», — переконаний Д. Шмигаль.

Підтримані урядом зміни до правил проведення публічних закупівель під час дії воєнного стану передбачають, що для закупівель на суму від 50 тисяч гривень, які проводяться поза Prozorro, треба оприлюднювати погоджене керівником замовника обґрунтування підстави для укладання прямого контракту. «Тендер через Prozorro сам собою не гарантує автоматичного позитивного результату. Багато хто пам’ятає випадки, коли закупівля відбулася прозоро, конкурентно і за правилами, але обґрунтованість потреби або умови закупівлі викликали суспільний резонанс. Тому ця зміна покликана насамперед покращити якість роботи тих, хто оголошує тендер», — повідомила перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко.

Також ця постанова зменшує перелік підстав, за яких державні замовники можуть не йти через конкурентні торги, а підписувати контракти напряму, але водночас підсилює їхню відповідальність за зловживання такою підставою як нагальна потреба.

Кабмін ухвалив рішення про розподіл із Фонду ліквідації наслідків збройної агресії майже 500 мільйонів гривень субвенції, які підуть на реалізацію проектів у Донецькій, Сумській, Харківській і Рівненській областях. Зокрема, у Харківській області планується відновити 16 багатоквартирних житлових будинків і систему водопостачання, а в Сумах — реконструювати об’єкт водовідведення.

Ще 100 мільйонів гривень буде спрямовано на будівництво в місті Клевані Рівненської області нового лікувально-реабілітаційного корпусу для ветеранів війни та внутрішньо переміщених осіб. Передбачається, що на території госпіталю зведуть сучасний 4-поверховий корпус стаціонарного лікування з приймально-діагностичним відділенням та адміністративно-побутовим блоком. Його відкриття дасть змогу збільшити пропускну спроможність реабілітаційного центру медзакладу до 300 стаціонарних ліжко-місць. «Якісна сучасна реабілітація у сфері охорони здоров’я — один з наших пріоритетів. Ми активно працюємо над розбудовою мережі реабілітаційних закладів по всій Україні. Це про політику героїв у дії. Героїв, які щодня ризикують життям і здоров’ям, обстоюючи нашу незалежність та свободу. Центр у Клевані — унікальне місце. Тут є все необхідне обладнання, навчені фахівці, працюють міжнародні команди, які передають свій найкращий досвід. Важливо, щоб центр розвивався і мав змогу надавати висококваліфіковану допомогу ще більшій кількості пацієнтів, які цього потребують», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Закону «Про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання» щодо повноважень органу державного регулювання ядерної та радіаційної безпеки.

Фото з відкритих джерел.