Про це під час засідання уряду зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Минулого тижня Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт українського продовольства. На жаль, наші західні сусіди — Польща, Словаччина та Угорщина — вдалися до односторонньої блокади. Це удар по нашій економіці, по самих принципах роботи Євросоюзу, по світовій продовольчій безпеці», — зазначив він, зауваживши, що водно-час Україна пропонує ЄС та країнам-сусідам компроміс щодо контролю верифікації експорту чотирьох груп товарів.

«Ми будемо надавати ЄС та сусідам митні дані щодо експорту визначених товарів та збиратимемо дані про кінцевий пункт відправлень у системі електронної черги. Наша ключова пропозиція — це запровадження системи верифікації на експорт визначених агротоварів до п’яти держав—членів ЄС. Ми обговорюємо цю пропозицію з Єврокомісією», — поінформував прем’єр, додавши, що наразі Україна також подала формальний запит до Польщі, Угорщини, Словаччини щодо порушення норм СОТ та починає антидискримінаційне розслідування проти недружніх дій цих країн у торговельній сфері.

«Якщо Польща, Угорщина, Словаччина не погодяться на узгоджені з Єврокомісією заходи, то Україна буде вводити дзеркальні або взаємні торговельні обмеження. Найважливіше пам’ятати: ми всі на одному боці. На боці європейських цінностей і демократії. 

А з іншого боку — російський тероризм, варварство і диктатура. У таких умовах мусимо бути єдиними, підсилювати одне одного та протидіяти ворогу разом», — підкреслив 
Д. Шмигаль.

Кабмін підтримав низку антикорупційних рішень.

Зокрема, затверджено методологію визначення кінцевого бенефіціарного власника підприємства. «Цим продовжуємо імплементацію стандартів FATF, виконуємо умо-ви отримання макрофінансової допомоги від ЄС та зобов’язання на шляху до членства в Євросоюзі», — повідомив прем’єр. Цей документ закріплює механізми дослідження інформації про фізичних осіб, які здійснюють контроль та вирішальний вплив на діяльність юридичної особи.

Також уряд підтримав та подав до парламенту законо-проекти про ратифікацію Угоди (у формі обміну листами) між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо приєднання до Робочої групи щодо боротьби з хабарництвом у міжнародних ділових операціях ОЕСР та «Про внесення змін до деяких законів України щодо адаптації законодавства України до окремих стандартів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF)» (№ 10072).

«Ми ведемо діалог з FATF щодо включення росії до «чорного списку» Групи за фінансування тероризму. А поки цього не сталося, врегульовуємо процедуру внесення рф до національного списку терористичних країн», — зазначив Д. Шмигаль.

Також цим законопроектом забороняється надавати кошти, активи та економічні ресурси тим, хто включений до переліку осіб, пов’язаних із провадженням терористичної діяльності, та осіб, які перебувають під міжнародними санкціями.