«Тарифи на комунальні послуги до кінця опалювального сезону залишаються без змін. При цьому плануємо збільшення бюджету на виплату субсидій. Завдяки цифровізації процесів усі субсидії цього року будуть перепризначені автоматично. Ті, хто потребує субсидії і не отримував її раніше, можуть подати заявку онлайн — через «Дію» або сайт Пенсійного фонду», — повідомив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Водночас глава уряду нагадав, що під час повномасштабної війни не тільки не було жодної затримки з виплатою пенсій, соціальних допомог та субсидій, а й вдалося за цей час провести дві індексації пенсій.

«У березні 2024-го проведемо ще одну індексацію пенсій. Наступного року також запланували збільшення мінімальної зарплати — до 8 тисяч гривень», — зазначив прем’єр, додавши, що в бюджеті на наступний рік також планується майже вдвічі збільшити видатки на підтримку ветеранів — із 7,5 мільярда гривень до понад 14 мільярдів. Водночас планується повноцінно запустити проект помічника ветерана та виділити на реабілітаційну та психологічну допомогу ветеранам 2,6 мільярда гривень.

У бюджеті-2024 також пропонується значно розширити програми стимулювання економічної активності, підтримки бізнесу та створення нових робочих місць. «Сумарно направимо на ці цілі 42 мільярди гривень. Обов’язково продовжимо одну з найуспішніших програм пільгового кредитування «5-7-9». За програмою єРобота плануємо видати понад 12 тисяч мікрогрантів, а це значить — допоможемо створити 12 тисяч нових бізнесів. Додатково плануємо надати 1300 грантів для старту ветеранського бізнесу», — повідомив Д. Шмигаль, додавши, що 3 мільярди гривень також буде виділено на державну підтримку великих інвестиційних проектів, що сприятиме створенню нових робочих місць, збільшенню податків та покращенню життя громад.

Повідомивши, що в межах програми єВідновлення вже погоджено виплати для майже 16 тисяч родин на ремонти власних осель, глава уряду зазначив, що вже в листопаді можна буде скористатися житловими сертифікатами та придбати нову оселю.

Кабмін ухвалив постанову про створення Державної служби у справах дітей.

«Ми створили орган, який опікуватиметься забезпеченням прав кожної дитини, у тому числі її права на життя в родині, та якісною роботою установ і органів, відповідальних за піклування про дитину. Україна — не для інтернатів, як справедливо зазначив наш Президент. Тому ми посилюємо координацію органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, служб у справах дітей з тим, щоб кожна дитина змогла відчути батьківську любов», — наголосила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Сьогодні в Україні понад 7,5 мільйона дітей, які страждають від впливу російської агресії, а також понад 65 тисяч дітей є сиротами чи позбавлені батьківського піклування. Тож серед ключових завдань новоствореної служби — координація надання соціальної підтримки та соціальних послуг сім’ям з дітьми (у тому числі тим, над якими встановлено опіку чи піклування), прийомним родинам, сім’ям патронатних вихователів, дитячим будинкам сімейного типу, усиновлювачам.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» (щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності). Ці зміни передбачають, що в разі невиконання юридичними особами, громадськими формуваннями, що не мають статусу юридичної особи, вимог Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» їхня діяльність підлягає припиненню (забороні) в судовому порядку за позовом Мін’юсту.