«Готовність енергетики та комунальної інфраструктури наближається до 100 відсотків. Деякі громади вже почали вмикати тепло. В інших населених пунктах воно з’явиться найближчим часом відповідно до погодних умов», — про це під час засідання уряду сказав Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зауваживши, що нинішній сезон буде складний, тож іде підготовка до всіх можливих сценаріїв.

Зокрема, вже розгорнуто мережу із тринадцяти тисяч Пунктів незламності, де люди матимуть світло, тепло, Інтернет та зв’язок на критичні та екстрені випадки. До того ж люди зможуть бачити у застосунку та на порталі Дія, де розташований найближчий до них пункт, і зможуть залишити відгук про наявні там умови, щоб місцева влада могла оперативно ви- правляти недоліки.

З огляду на складну ситуацію на прифронтових територіях, уряд підтримав ініціативу Мінреінтеграції щодо розподілу виготовлених «Укрзалізницею» шести тисяч пічок-буржуйок між Херсонською та Харківською областями. Зокрема, Херсонська обласна військова адміністрація вже отримала 1860 буржуйок, а Харківській ОВА буде відправлено 4140 таких пічок.

Коментуючи результати проведеної в Хорватії конференції щодо гуманітарного розмінування в Україні, Д. Шмигаль повідомив, що для цих заходів уже залучено 500 мільйонів внесків. «Ці кошти підуть на закупівлю засобів обстеження, розмінувальної техніки, на екіпірування саперів. Крім того, додаткова допомога надійде у вигляді обладнання та експертної підтримки», — повідомив він, додавши, що друга донорська конференція відбудеться наступного року у Швейцарії.

Уряд підтримав пропозицію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури щодо зміни до правил перетинання держкордону для водіїв вантажного та пасажирського транспорту, що виконують тривалі поїздки.

Раніше правила перетинання державного кордону в умовах воєнного стану передбачали можливість виїжджати з країни однією вантажівкою лише одному водію, а для автобусів ця кількість становила максимум два водії. Водночас такий підхід суперечив обов’язковим міжнародним вимогам, які визначають необхідну кількість водіїв залежно від тривалості та кілометражу маршруту. Тож тепер перевізники зможуть реєструвати на один виїзд вантажівки до двох водіїв, автобуса — до трьох.

За ініціативою Міністерства соціальної політики розширено можливості державної програми протезування для учасників бойових дій. Зокрема, йдеться про можливість отримати протез підвищеної функціональності без здійснення первинного протезування механічним протезом.

«Наша мета — дати людині, якій потрібне протезування, можливості для того, щоб вона якнайшвидше пройшла процес реабілітації та відновила свою функціональність. А також була повноцінно включена в соціальне життя, реалізовувала себе та була економічно самостійною. Як показує реальність, із протезом можна їздити на авто, займатися спортом, підніматися в гори і робити багато інших звичних речей. Тож ми робимо усе, щоб якісний протез був доступний тим, хто його потребує», — зазначила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

Кабмін схвалив та подасть на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до Закону «Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність» (щодо розвитку сучасних геоінформаційних ресурсів у сфері топо- графо-геодезичної і картографічної діяльності).