«Румунія є нашим економічним партнером, надійним союзником у протидії російській агресії, державою, з якою маємо численні історичні та культурні зв’язки. Тому тримаємо курс на всебічне партнерство та поглиблення взаємин», — сказав Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, акцетувавши на посиленні співпраці після початку повномасштабної війни.

За словами глави українського уряду, по-перше, йдеться про ефективну взаємодію у сфері логістики, адже зараз майже 60 відсотків нашого зернового експорту йде транзитом саме через румунську територію. Загалом за обсягами двосторонньої торгівлі Румунія для України вийшла на третє місце. «Розширивши тран-зитний коридор у трикутнику Україна—Молдова—Румунія, ми можемо вдвічі збільшити наші експортні можливості в цьому на-
прямку», — переконаний Д. Шмигаль.

По-друге, досягнуто величезного прогресу в розвитку прикордонної інфраструктури. Адже до вже відкритих нових пунктів пропуску «Дяківці—Раковець» та «Красноїльськ—Вікову-де-Сус» у перспективі мають додатися ще чотири. Разом із скоординованою модернізацією транскордонних шляхів сполучення це дасть змогу ще більше наростити транзитний потенціал.

По-третє, дуже активною є військово-технічна співпраця, зокрема, незабаром у Румунії запрацює тренінговий центр для українських пілотів.

За підсумками засідання глави урядів України та Румунії підписали спільну заяву щодо поглиблення співробітництва в різних галузях. «Ми домовилися підвищувати транзитний потенціал для експорту української аграрної продукції шляхом повноцінного використання шляхів солідарності ЄС», — повідомив Д. Шмигаль.

«У спільній заяві ми також наголосили на можливості розширити взаємодію у сфері енергетики, транспорту та цифровізації через статус України як асоційованої держави—учасниці ініціативи «Трьох морів», — зазначив глава українського уряду.

Серед іншого у спільній заяві береться до уваги те, що державною мовою Республіки Молдова є румунська мова, та відзначається важливість організації пошуку мощів святої Феодори в Україні і могил гетьманів Пилипа Орлика та Івана Мазепи в Румунії.

Крім спільної заяви, також було підписано Угоду між урядами України та Румунії про будівництво автодорожнього прикордонного мостового переходу через річку Тиса на україно-румунському державному кордоні між населеними пунктами Біла Церква (Україна) — Сігету Мармацієй (Румунія), Меморандум про взаєморозуміння щодо посилення співпраці із забезпечення надійного транзиту продукції українського виробництва, імплементаційний протокол між урядами України та Румунії до Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про реадмісію.

Підписаний Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України та Міністерством економіки, підприємництва та туризму Румунії передбачає підтримку та розширення взаємного військово-технічного співробітництва обох країн.

Ще два документи — Декларація про наміри між міністерствами охорони здоров’я України та Румунії і Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво у фармацевтичній сфері між Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Національним агентством з лікарських засобів та медичних виробів Румунії — сприятимуть розвитку медичного партнерства обох країн.

Наступне спільне засідання урядів України та Румунії має відбутися у 2024 році в Бухаресті.