«Так само, як ми робили це минулого року, так само, як робимо це зараз», — сказав він, зауваживши, що, наприклад, за 9 місяців 2023 року із загального фонду Держбюджету вже витрачено 2 трильйони 119 мільярдів гривень, з яких 682 мільярди спрямовано на зарплати військовим та 349 мільярдів гривень — на придбання військової техніки, озброєння, боєприпасів, продукції оборонного призначення, засобів індивідуального захисту.

Тобто половина від усіх коштів, які ми витрачаємо, йде на оборону та безпеку нашої країни.

На другому місці — видатки на соціальні програми, які за 9 місяців нинішнього року профінансовано на 386 мільярдів гривень. Ще 102 мільярди виділено на медицину та 112 мільярдів гривень — на трансферти місцевим бюджетам.

Це фінансування значною мірою забезпечено майже 34 мільярдами доларів підтримки наших союзників та ще майже на 12 мільярдів доларів продано військових облігацій. «Найбільше підтримки цьогоріч надав Україні Європейський Союз — 14,6 мільярда доларів. Днями Європарламент підтримав ініціативу Єврокомісії щодо створення Фонду допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро. Це програма Ukraine Facility, яка розрахована на чотири роки. Ми очікуємо, що наступного року в межах цієї програми зможемо отримати 18 мільярдів євро», — зазначив Д. Шмигаль, додавши, що євродепутати також підтримують ініціативу України щодо спрямування заморожених на Заході коштів росії на відновлення нашої країни.

Зазначимо, що потреби України в зовнішньому фінансуванні на 2024 рік становлять 42 мільярди доларів, тобто не менше, ніж нинішнього року.

Коментуючи початок опалювального сезону, глава уряду зазначив, що в енергетичній системі дефіциту немає, проте є розуміння, що ворог може знову вдатися до масових ударів по енергооб’єктах. Тому взимку по всій країні працюватимуть тисячі Пунктів незламності, інформацію про які можна буде знайти в «Дії».

Уряд ухвалив рішення, яке створює сприятливі умови для масового виробництва засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) в Україні. Зокрема, передбачено можливість здійснювати державні закупівлі засобів РЕБ за спрощеною процедурою аналогічно як БпЛА, збільшення прибутку для виробників засобів РЕБ до 25 відсотків від собівартості товарів, спрощення та скорочення до 10 днів допуску до експлуатації зразків БпЛА та РЕБ, можливість здійснювати закупівлю БпЛА та РЕБ до завершення процедури допуску до експлуатації на підставі акта спільних відомчих випробувань з позитивним висновком або наявності номенклатурного номера НАТО.

Також уряд скасував необхідність затверджувати Технічні умови на зразки безпілотних систем та засобів РЕБ у Генштабі ЗСУ.

Кабмін підтримав та подасть до парламенту законопроекти, зокрема, про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо приведення термінології у відповідність із Законом «Про регулювання містобудівної діяльності»; про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення термінології у відповідність із Законом «Про регулювання містобудівної діяльності».