Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль

«Що таке Ukraine Facility? Це програма допомоги Україні в розмірі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки з акцентом на бюджетну підтримку», — сказав він, підкресливши, що для отримання цих коштів Україна проведе низку реформ та проектів трансформацій.

За словами глави уряду, цей план складається із чотирьох основних блоків. Перший стосується макроекономічних сценаріїв, які включають розбудову якісних інституцій відновлення. Другий окреслює такі базові реформи, як реформа держуправління, заходи з управління держфінансами, боротьба з корупцією, реформа системи правосуддя. У третьому йдеться про економічні реформи, зокрема, покращення бізнес-клімату, управління держактивами, розвиток людського капіталу, регіональну політику. У четвертому блоці розглядаються ключові сектори економіки (енергетика, агровиробництво, логістика, ІТ, переробна промисловість), які допоможуть Україні зростати зараз і в майбутньому.

Водночас Д. Шмигаль звернув увагу на те, що план Ukraine Facility — це не загальна стратегія економічного розвитку держави, а перелік умов для отримання допомоги від ЄС, а також зауважив, що це ще не остаточна версія документа. «Це попередній план для початку консультацій із нашими європейськими колегами. Робота над ним продовжиться з міжнародними партнерами, громадянським суспільством та українським бізнесом», — зазначив він.

Також уряд затвердив план заходів із реалізації Програми Організації економічного співробітництва (ОЕСР) та розвитку для України, який включає 129 пунктів за різними сферами: від держрегулювання до розвитку науки й освіти. «Паралельно з нашим шляхом до ЄС ми маємо амбіцію стати й членом ОЕСР. Організація економічного співробітництва та розвитку — це «клуб успішних країн», на який припадає понад 62 відсотки світового ВВП.

Наше членство в організації — це маркер готовності до вступу в ЄС та сигнал для іноземних компаній, що Україна — перспективне місце для інвестицій. Крім того, ОЕСР — це один із найкращих майданчиків аналітики й обміну досвідом у питаннях реформ та державних політик», — сказав прем’єр, нагадавши, що цього літа була запущена Програма ОЕСР для України, яка відкриває шлях до вступу в організацію.

Завдяки ухваленому урядом рішенню нові підприємства у шахтарських містах зможуть завозити виробниче обладнання без сплати ПДВ. «Ідеться саме про нові підприємства, які створюються у 20 містах Волинської, Донецької, Луганської та Львівської областей та відповідають низці вимог для отримання преференції від держави», — зазначив Д. Шмигаль, додавши, що завдяки такому звільненню від оподаткування інвестор отримує вигідні умови, люди в цих шахтарських містах отримають нову роботу, громади отримають нові можливості, а держава отримає простір поступово реорганізовувати збиткові шахти або шахти, які закриваються.

Ще одним рішенням уряд змінив процедури, які дадуть можливість новим товарам, що раніше не вироблялися в Україні, простіше отримувати підтверджений ступінь локалізації. «Це дасть змогу підтримати саме українських виробників при державних закупівлях. Ті, хто зараз інвестує у нові виробництва, нові лінії, нові розробки, матимуть стимули від держави», — повідомив прем’єр, додавши, що йдеться про спеці-алізовані вантажні автомобілі, автовишки, нові моделі автобусів та автомобілів.

Кабмін підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання питань функціонування територій, що зазнали радіоактивного за-
бруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.