«Фонд підтримки енергетики України разом з анонсованими внесками вже перевищив 300 млн євро. Серед лідерів підтримки: Євросоюз, Німеччина, Швеція, США, Велика Британія. За ці кошти купуємо трансформатори, турбіни, конектори, обладнання для магістральних мереж та багато іншого», — сказав під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, повідомивши, що уряд також схвалив угоду, яка дасть змогу залучити ще 250 мільйонів євро від Європейського Союзу на швидке відновлення.

Коментуючи початок опалювального сезону, глава уряду зазначив, що наразі субсидії на оплату житлово-комунальних послуг отримують 1,3 мільйона родин (у жовтні в середньому це було по 760 гривень на сім’ю). Також 1,2 мільйона родин мають пільги на оплату житлово-комунальних послуг (середній розмір таких пільг — 850 гривень на місяць).

Водночас чимало родин отримують субсидії на тверде паливо, граничний розмір яких становить 7 тисяч гривень на домогосподарство на рік. Враховуючи, що цієї суми вистачає для покриття цих потреб, уряд за підтримки партнерів запустив експериментальний проект щодо додаткового забезпечення населення дровами. «Граничний розмір субсидії на придбання твердого пічного побутового палива тепер зросте більш як удвічі та становитиме 16,2 тисячі гривень на рік для однієї родини», — повідомив Д. Шмигаль.

Кабмін підтримав постанову, яка дасть змогу запустити на постійній основі на порталі «Дія» революційний проект е-Підприємець. Так українці зможуть за однією заявою отримати цілий пакет послуг, необхідних для запуску власної справи. Йдеться про такі сервіси, як державна реєстрація фізособи — підприємця, реєстрація змін про ФОП, повідомлення про використання єдиного рахунку, реєстрація платником єдиного податку або платником ПДВ, відкриття банківського рахунку.

«Загалом комплексна послуга е-Підприємець має 12 опцій. Так ми прибираємо бюрократію, радикально заощаджуємо час людей, які хочуть розпочати та розвивати власну справу, оптимізуємо процес надання публічних послуг», — наголосив прем’єр, додавши, що за наступні три роки планується запустити ще 63 нові цифрові продукти.

Ще одна підтримана урядом постанова дає можливість батькам оформлювати через застосунок «Дія» тимчасовий дозвіл на виїзд за кордон дитини, якій не виповнилося 16 років. Для цього в обох батьків має бути «Дія», і тоді один з батьків надсилає заяву про отримання дозволу, а другий надає згоду онлайн, засвідчивши заяву «Дія.Підписом». Після цього дані вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану, які прикордонники під час перетину кордону зможуть перевірити онлайн.

Водночас зберігається можливість отримання дозволу через оформлення згоди в нотаріуса.

«На сьогодні оформлення згоди батьків тільки через нотаріальне засвідчення справжності підпису на відповідній заяві викликає низку проблемних ситуацій, зумовлених випадками, коли другий із батьків погоджується на виїзд, але не має можливості оперативно її оформити, наприклад, внаслідок перебування за межами України чи на тимчасово окупованій території. Іноді відсутня об’єктивна можливість не лише отримати відповідну згоду, а навіть звернутися до нього з проханням про її отримання. Крім того, таке оформлення потребує зусиль, коштів і часу», — зазначив заступник міністра юстиції з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Орлов.