Вітаючи ухвалення Верховною Радою Державного бюджету на 2024 рік, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду підкреслив, що головним його пріоритетом залишається оборона і безпека країни та забезпечення нашої Перемоги.

«Доходи бюджету становитимуть 1 трильйон 780 мільярдів гривень. Громадяни та бізнес сплатять загалом 1 трильйон 570 мільярдів гривень податків. Загальний ресурс на безпеку та 
оборону становитиме 1 трильйон 693 мільярдів гривень. Тож коли ми говоримо, що кожна гривня платників податків іде на забезпечення нашої оборони, то це буквально кожна гривня», — зазначив глава уряду.

Загальні видатки бюджету затверджено на рівні 3 трильйонів 350 мільярдів гривень, тож дефіцит становитиме 1 трильйон 570 мільярдів гривень. Для покриття дефіциту уряд розраховує отримати 5,4 мільярда доларів від МВФ, 18 мільярдів євро фінансової допомоги від ЄС, понад 10 мільярдів доларів від США, а також додаткову бюджетну підтримку від Японії, Великої Британії, Норвегії, Бельгії, Швеції, Португалії та інших наших союзників.

«Профінансувати основні видатки бюджету в умовах такого дефіциту — дуже непросте завдання, але нам вдавалося з ним впоратися і минулого, і цього року», — зауважив Д. Шмигаль.

Рішення уряду щодо вдосконалення процесу надання грантів на створення або розвиток переробних підприємств в рамках програми єРобота передбачає, що в якості джерел фінансування програми можна буде використовувати кошти Фонду загально-обов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. За словами заступниці міністра економіки Надії Бігун, до кінця цього року підприємці зможуть отримати додатково майже 1 мільярд грантових коштів на переробку, а наступного року ця сума становитиме понад 5 мільярдів гривень з усіх джерел.

«Розвиток переробних підприємств стимулює попит на виробництво обладнання для переробних підприємств на внутрішньому ринку та має мультиплікативний ефект для поповнення бюджетів усіх рівнів. Завдяки збільшенню кількості нових робочих місць має зменшитися навантаження на державний бюджет в частині виплат допомоги з безробіття. У подальшому це допоможе повернути вимушених переселенців із-за кордону», —зазначила Н. Бігун.

Згідно з рішенням уряду, теоретичний іспит для отримання посвідчення водія можна буде скласти без обов’язкового навчання в автошколі. За словами міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка, майбутні водії матимуть вибір: вивчати правила дорожнього руху в автошколі або самостійно опановувати теорію.

Уряд ухвалив рішення про вилучення з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятників Пушкіну, Щорсу та іншим російським і радянським діячам, тож тепер їх можна демонтувати. Відповідна постанова ухвалена на вимогу законів «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Кабмін підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Митного кодексу України (щодо деяких питань адміністративної відповідальності за порушення митних правил), яким, зокрема, пропонується скасувати відповідальність за окремі види порушень при ввезенні в Україну (в тому числі тимчасовому) під час дії воєнного стану транспортних засобів за умови документального підтвердження передачі їх ЗСУ, правоохоронним органам, іншим військовим формуванням та військовим адміністраціям.