«Єврокомісія визнала величезний прогрес наших євроінтеграційних зусиль. Її рекомендації про відкриття передвступних переговорів є історичним кроком, логічним продовженням подій, які десять років тому відбулися на Майдані», — сказав він, висловивши вдячність парламенту за ухвалення в першому читанні євроінтеграційних урядових законопроектів про посилення інституційної спроможності антикорупційних органів. 

Йдеться про внесення змін до Закону «Про Національне антикорупційне бюро України», які передбачають збільшення граничної чисельності штату НАБУ з 700 до 1000 осіб, про внесення змін до Закону «Про запобігання корупції» щодо приведення окремих положень у відповідність до висновків Європейської комісії щодо України, згідно з якими НАЗК зможе проводити перевірку активів та майна, набутого декларантами до призначення на посаду державної служби, які вже пройшли таку перевірку, та про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо посилення самостійності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Згідно з цим законопроектом САП пропонується вивести зі структури Офісу Генерального прокурора та реорганізувати її в окремий орган прокуратури зі статусом окремої юридичної особи.
Коментуючи ситуацію з українським експортом, Д. Шмигаль зазначив, що в 2023 році вдалося більш як удвічі збільшити перевалку вантажів через дунайські порти. «Порівняно з минулим роком кількість кораблів, які зайшли в Рені, Ізмаїл та Усть-Дунайськ, збільшилася на 54 відсотки», — сказав він, наголосивши, що тут нашим ключовим партнером є Румунія, на яку припадає 11 відсотків вартості українського експорту.

Уряд розраховує, що вже в першому кварталі наступного року заморожені на Заході російські активи спрямують на відновлення України. «Працюємо над тим, щоб принцип «росія заплатить» втілився в життя вже наступного року. Минулого тижня було обрано сімох членів Ради Реєстру збитків. Це частина компенсаційного механізму, який складатиметься з трьох компонентів: реєстр, де будуть зафіксовані заподіяні збитки, комісія з розгляду претензій про компенсації та компенсаційний фонд, з якого відбуватимуться виплати», — повідомив прем’єр, додавши, що цей фонд наповнюватиметься за рахунок понад 300 мільярдів конфіскованих російських активів, які зберігаються в ЄС та інших розвинутих країнах.

«Сьогодні у створенні Реєстру збитків беруть участь 43 країни та Європейський Союз. Незабаром затвердять правила та процедури його роботи. Очікуємо, що вже в першому кварталі наступного року він почне діяти», — сказав глава уряду.

Кабмін вніс зміни до низки урядових постанов щодо обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та виплати їм допомоги на проживання. Ці зміни, зокрема, передбачають, що:

внутрішньо переміщені особи, які понад 30 днів перебували за кордоном та вперше звертаються по допомогу, можуть зробити це через 15 робочих днів після повернення в Україну;

внутрішньо переміщеним особам, які повернулися в Україну після 1 серпня 2023 року, але раніше втратили допомогу через перебування за кордоном понад 30 днів, виплату призначатимуть за особистим зверненням;

ВПО, які після 1 серпня 2023 року були змушені повторно покинути свої домівки, в тому числі через підрив Каховської ГЕС, зможуть отримувати допомогу ще протягом шести місяців.

Згідно з рішенням уряду, у медичних закладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу та мають укладені контракти із НСЗУ, створять наглядові ради, до складу яких входитиме не менш як 50 відсотків представників громадськості.