На цьому під час засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«За 11 місяців цього року ми акумулювали в загальному та спеціальному фонді держбюджету майже два трильйони гривень внутрішніх ресурсів — податків, зборів, мит та інших платежів, а також приблизно 400 мільярдів гривень грантів від партнерів», — зазначив він.

Водночас цьогорічні витрати, насамперед на безпеку та оборону, а також на критично важливі бюджетні статті видатків, становили 3,4 трильйона гривень, а бюджетний дефіцит у понад 1 трильйон гривень покривався за рахунок підтримки партнерів. Упродовж 11 місяців Україна отримала 37,4 мільярда доларів зовнішнього фінансування.

«Особливо цінним для нас є грантовий ресурс. Він дає можливість покривати поточні видатки, інвестувати у відновлення та розвиток без збільшення боргових зобов’язань», — зазначив прем’єр, повідомивши, що цього року держави-партнери надали Україні майже 405 мільярдів гривень грантових коштів.

Дуже важливою є співпраця у рамках Світового банку, через який цього року залучено 14 мільярдів доларів. «Наразі зі Світовим банком за підтримки уряду Японії розпочинаємо ще два важливі проекти. Перший — для фінансування аграрної галузі в розмірі 550 мільйонів доларів. Другий — для фінасування соціальних допомог, зокрема, субсидій та виплат ВПО обсягом 1,2 мільярда доларів», — поінформував глава уряду.

У найближчій перспективі на території України планується розпочати спільне з німецьким збройним концерном Rheinmetall виробництво бронетехніки. «Це флагманський проект єднання сил України та європейських зброярів для досягнення справедливого миру та для нашої спільної безпеки. У майбутньому так само будемо робити ставку на трансферт технологій, інвестиції у конструкторські розробки, нові виробництва та Military Tech», — зазначив 

Д. Шмигаль, нагадавши, що старт співпраці українського оборонно-промислового комплексу та німецького збройного концерну Rheinmetall було дано під час його жовтневої зустрічі в Берліні із канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Уряд ухвалив рішення про офіційний запуск інформаційної системи з управління відходами в Україні. «Ми прагнемо повністю цифровізувати всі процеси та зробити їх автоматизованими, бо це єдиний можливий шлях контролю і мінімізації потрапляння відходів у довкілля», — зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Перед запровадженням інформаційної системи у міністерстві вивчили досвід Болгарії, Фінляндії, Австрії, Франції. Проте якщо у цих країнах системи працюють у напівавтоматичному режимі, коли підприємці завантажують PDF-файли, а посадовці обробляють їх у ручному режимі, то в нас усі процеси автоматизовано.

Кабмін ухвалив рішення, яке врегульовує прийняття за кордоном документів та формування заяви-анкети, в тому числі отримання біометричних даних, для оформлення особі паспорта громадянина України вперше після досягнення 18-річного віку. Також передбачається, що процедура встановлення Державним підприємством «Документ» особи може здійснюватися у режимі відеоконференцзв’язку за участю заявника та членів його сім’ї або близької особи.