Зокрема, 759 мільйонів гривень буде спрямовано на закупівлю автотехніки та 29 мільйонів — на спецтехніку.

«Це дасть змогу сформувати додаткові підрозділи розмінування та суттєво прискорити терміни очищення українських земель від російських мін і снарядів», — зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

На виконання Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту державного кордону» уряд уточнив свою Постанову «Про прикордонний режим». Цим документом встановлюється спеціальний прикордонний режим та забороняється вільний в’їзд, перебування, проживання, пересування осіб і провадження робіт, не пов’язаних з обороною чи охороною державного кордону, в межах земельних ділянок, які надано в постійне користування військовим частинам Державної прикордонної служби для будівництва, облаштування та утримання інженерно-технічних і фортифікаційних споруд, огорож, прикордонних знаків, прикордонних просік, комунікацій. Також цими змінами визначено порядок видачі дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт та пропуск у прикордонну смугу.

Уряд спростив процедуру розміщення когенераційних газопоршневих установок, необхідних для забезпечення безперебійного електроживлення шкіл, лікарень та об’єктів критичної інфраструктури. «Тепер їх можна буде встановити без проходження низки дозвільних процедур», — зазначив Денис Шмигаль, зауваживши, що ці установки створять резерв потужності на випадки екстреного відключення електропостачання й водночас децентралізують генерацію.

Згідно з цим рішенням, на період воєнного стану розміщення газопоршневих когенераційних установок для забезпечення електроживлення об’єктів критичної інфраструктури (теплопостачання, водопостачання, водовідведення), закладів соціальної сфери (навчальних закладів, закладів охорони здоров’я), у тому числі під час екстреного відключення електропостачання, може здійснюватися без:

- відповідної містобудівної документації;

- отримання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки;

- отримання звіту про результати проведення експертизи проектної документації на будівництво об’єктів;

- отримання права на виконання будівельних робіт;

- використання Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва;

- схем теплопостачання населених пунктів.

Крім того, початок експлуатації газопоршневих когенераційних установок після їх розміщення може здійснюватися без сертифіката про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта.

За словами прем’єра, тільки завдяки співпраці з USAID до кінця 2023 року Україна має отримати 69 установок малої та середньої потужності.

Кабмін підтримав та подасть до Верховної Ради євроінтеграційний законопроект про доброчесне лобіювання. «Закон про лобіювання має відповідати європейським стандартам. Його метою повинне бути створення прозорого ринку послуг лобіювання. І очевидно, що він має бути націленим передусім саме на зменшення впливу олігархів на державне управління та економіку, а не на обмеження можливостей громадського сектору просувати суспільно значущі зміни», — зазначила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, наголосивши: після консультацій із представниками громадських організацій у законопроекті чітко зафіксовано, що адвокація не є лобіюванням.