До заходу долучилися тутешні експерти з історії та архітектури, представники музейної спільноти і наукових товариств Запоріжжя.

На унікальних кресленнях, які понад 70 років зберігалися в архівах комбінату «Запоріжсталь» і вперше демонструватимуться на широкий загал, зображені знакові для міста житлові будинки 40-50-х років минулого століття. Серед них — креслення оригінальних рішень будинків авторства Георгія Вєгмана, Есфірі Бельман, Володимира Погорєлова, Петра Русинова.

«Розуміємо, що в минулому столітті саме промислові підприємства відповідали за розбудову Запоріжжя в його сучасному вигляді. Після Другої світової війни багато архівних документів були втрачені. А те, що залишилось, досі зберігалося в архівах підприємств. І ось деякі з ключових документів містобудування вперше виставляються на широкий загал», — розповів головний спеціаліст відділу мистецтв та навчально-просвітницької роботи міськради Павло Кравчук.

На думку фахівців, питання промислової спадщини як історико-культурного ресурсу нагальне для багатьох країн Європи. Про це свідчать численні тематичні конференції та наукові видання.

«Україна ж перебуває в особливій ситуації, коли соціально-економічний розвиток, що увиразнює індустріальне минуле як історичне явище, накладається на проблеми, пов’язані із руйнуванням національної спадщини внаслідок російської військової агресії. У цих обставинах постає нагальне питання ролі промислових гігантів у збереженні національних історико-культурних ресурсів», — вважають організатори заходу.

Саме цю тему учасники круглого столу обговорили в межах відкриття виставки. Павло Кравчук також підкреслив: важливо усвідомлювати, що містобудування території сучасного Запоріжжя відбувалось ще до приходу радянської влади — всупереч сучасним російським наративам.

За царських часів Запоріжжя звалось Олександрівськом. «Але ж іще до Олександрівська тут було село Вознесенка, — нагадав Павло Кравчук. — Великий внесок у розвиток територій також зробили меноніти, які тут проживали та працювали, будували перші виробництва. А під час Першої світової війни багато промислових виробництв із сучасної Західної України переїхали сюди, у безпечніші місця...»

Запоріжжя.

Фото із сайту Новини Запоріжжя.