Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що йдеться про безпілотники, оптичні приціли, приціли нічного бачення, монокуляри та бінокуляри, переносні радіостанції, антидронові рушниці та багато іншого для кращого забезпечення Сил безпеки та оборони.

Інформуючи про плани на наступний рік, голова уряду зазначив, що загалом на програми підтримки економічної активності, інвестицій та українських виробників держава планує виділити майже 40 мільярдів гривень.

Також триває реалізація програми безповоротних грантів єРобота. «Ухвалюємо рішення про збільшення програми фінансування мікрогрантів на 1,3 мільярда гривень. Загальна сума програми тепер становитиме 3,2 мільярда гривень», — сказав прем’єр.

За словами Першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки Юлії Свириденко, сьогодні одним із ключових пріоритетів для української економіки є розвиток власної переробної промисловості та збільшення її частки у ВВП з 8 до 20 відсотків. «Збільшення фінансування грантових програм єРобота на понад 1,3 мільярда гривень дасть змогу забезпечити фінансування майже 2300 грантів на розвиток власного бізнесу, а також 113 грантів на створення або розвиток переробних підприємств. Це сприятиме розвитку переробної галузі, створенню нових робочих місць, зростанню економіки, наповненню бюджетів усіх рівнів», — підкреслила вона.

Загалом від початку дії програми єРобота у розвиток малого та середнього бізнесу вже інвестовано 5,5 мільярда гривень, а грантові кошти отримали понад 10 тисяч українців.

Нагадаємо, що заяви на отримання гранту разом із бізнес-планом можна подати через портал Дія, а обов’язковою умовою отримання коштів є створення нових робочих місць.

Рішення уряду про створення ще трьох індустріальних парків — два на Хмельниччині та один на Львівщині — дасть можливість створити до 1,5 тисячі нових робочих місць, а сукупні інвестиції можуть перевищити 5,5 мільярда гривень.

Продовживши на 2024 рік дію програми іпотечного кредитування єОселя, уряд водночас передбачив можливість отримання пільгової іпотеки на купівлю приватних будинків чи 
таунхаусів. «Від початку дії програми кредити на придбання житла взяли вже майже шість тисяч українських родин. Щоб зробити умови надання пільгових іпотечних кредитів ще прийнятнішими для позичальників, Мінекономіки після консультацій з «Укрфінжитлом» та банками-партнерами розробило відповідні зміни, розширивши можливості для кредитування об’єктів нерухомості. Відтепер позичальники зможуть купувати не тільки квартири в багатоквартирних будинках, а й приватні будинки або таунхауси після введення їх в експлуатацію, але не старіші за три роки», — повідомила Ю. Свириденко.

Наступного року на Програму медичних гарантій планується виділити майже 159 мільярдів гривень, в тому числі 5,2 мільярда гривень — на реімбурсацію лікарських засобів. Крім того, наступного року розширюється перелік медичних послуг, які фінансуються державою.

Схвалені урядом зміни до програми «Доступні ліки» передбачають, що відтепер аптеки та аптечні пункти, які розміщені у приміщенні або на території лікувальних закладів, будуть зобов’язані укласти договір із НСЗУ, що дасть змогу їхнім пацієнтам отримувати ліки безоплатно або з певною доплатою.