«Як і обіцяли, для побутових споживачів ціна електроенергії й надалі становитиме 2,64 гривні за кВт-годину, що дасть змогу не збільшувати навантаження на родинні бюджети під час опалювального сезону», — сказав на засіданні уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, зауваживши, що вже кілька днів поспіль знижується добовий максимум споживання електроенергії.

«Генерації достатньо для забезпечення світла і тепла в оселях українців та для роботи підприємств. Принагідно дякую свідомим громадянам і бізнесу, які вживали заходів для економії електроенергії в ті дні, коли в цьому була потреба», — зазначив глава уряду, додавши, що за останній тиждень Україна двічі надавала аварійну допомогу Польщі, приймаючи додатковий обсяг електроенергії, тож у разі потреби сподіваємося на зворотну підтримку партнерів з європейської мережі операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E).

Затвердивши Національну стратегію доходів на 2024— 2030 роки, уряд виконав один зі структурних маяків програми співпраці з МВФ. «Її мета — посилити фіскальну спроможність держави, адаптувати податкове і митне законодавство до стандартів ЄС, створити стимули для післявоєнного відновлення та економічного зростання», — поінформував 
Д. Шмигаль.

Згідно з цим документом, спочатку має відбутися внутрішня реформа податкових та митних органів, яка полягає в обмеженні втручання контролюючих органів у діяльність бізнесу та перехід на роботу із зне-особленою інформацією, і лише після цього буде запроваджено нові податкові ініціативи.

Також уряд затвердив План заходів, спрямованих на запобігання виникненню та зменшення негативних наслідків ризиків, виявлених за результатами третьої національної оцінки ризиків у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, на період до 2026 року. Сформований за результатами третьої Національної оцінки ризиків план, зокрема, передбачає вдосконалення законодавства у сфері фінансового моніторингу та забезпечення відкритості інформації про кінцевих бенефіціарних власників юридичних осіб.

Ще один підтриманий урядом стратегічний документ — План заходів для реалізації Стратегії інтегрованого управління кордонами — дасть змогу комплексно та ефективно реагувати на виклики у сфері безпеки держкордону, транскордонної діяльності, співпраці з нашими західними сусідами-державами ЄС. «Ідеться про впровадження європейських практик контрольних процедур, спільного контролю на західному кордоні за принципом «єдиної зупинки», технічну модернізацію пунктів пропуску, цифровізацію та автоматизацію процесів, обмін інформацією та багато іншого», — повідомив прем’єр, зауваживши, що це дасть можливість уникнути черг на кордонах, пришвидшити рух товарів, сформувати максимально зручний прикордонний простір як для бізнесу, так і загалом для усіх українців.

Кабмін удосконалив надання фінансової державної підтримки суб’єктам підприємництва, яка здійснюється в рамках програм «Доступні кредити 5-7-9%», «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%» та «Доступний факторинг».