На цьому під час засідання уряду наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, нагадавши, що з 1 січня мінімальна пенсія в Україні підвищилася із 2093 до 2361 гривні, а також запланована індексація пенсій з 1 березня.

Водночас із 1 січня оновилася низка соціальних стандартів. Зокрема, мінімальна зарплата зросла на шість відсотків — із 6700 до 7100 гривень — і ще одне її підвищення заплановано на весну. Прожитковий мінімум збільшився в середньому на 12 відсотків — до 2920 гривень.

«Минулого року держава демонструвала зразкове виконання соціальних зобов’язань. У структурі видатків зведеного бюджету соцвиплати займали понад 12 відсотків», — зазначив прем’єр, підкресливши, що цього року це також буде одним із пріоритетів уряду.

Звісно, в нинішніх умовах здійснення усіх виплат було б неможливе без допомоги наших міжнародних партнерів. Зокрема, у 2023 році було залучено 42,6 мільярда доларів зовнішнього фінансування, з яких 27 відсотків — це грантові кошти. Найбільше коштів надали Європейський Союз, США, МВФ, Японія, Канада, Велика Британія, Світовий банк.

«Потреби на цей рік — понад 37 мільярдів доларів. Розраховуємо на ритмічну, стабільну та своєчасну допомогу партнерів», — сказав прем’єр, висловивши переконання, що ще одним джерелом фінансування бюджету мають стати конфісковані російські активи.

«Агресор мусить компенсувати завдану шкоду. Тому у 2024 році одне із ключових завдань — це спрямування заморожених на Заході активів рф на українське відновлення», — наголосив Д. Шмигаль, зауваживши, що США, Євросоюз та інші країни уже впритул наблизилися до вирішення цього питання.

«Уже є перші прецеденти змін до законодавств, що передбачають механізми передачі коштів. Наразі важливо це звести в єдину чітку систему, до якої будуть залучені країни ЄС та G7. Разом із нашими дипломатами ми постійно працюємо над цим питанням. І очікуємо на позитивні результати вже цього року», — зазначив глава уряду.

Коли йдеться про наші власні доходи, то минулоріч до загального фонду держбюджету надійшло понад 1,1 трильйона гривень податків, зборів та інших платежів. «Усі ці кошти ми спрямовуємо на безпеку та оборону. Понад 750 мільярдів гривень цього року плануємо витратити на виплати військовослужбовцям, 265 мільярдів гривень — на закупівлю, виробництво та ремонт озброєння», — сказав Д. Шмигаль, підкресливши, що зараз ключовим завданням є збільшення власного воєнного виробництва. Зокрема, минулого року виробничі потужності українського ОПК уже збільшилися втричіі. «Амбітна мета на поточний рік — зростання вшестеро. Це означає більше дронів, більше снарядів, більше патронів та броньованої техніки для наших військових», — наголосив глава уряду.

Кабмін ухвалив рішення про вихід України з Угоди про створення міждержавної системи документального шифрованого зв’язку СНД. Згідно з документом, країни СНД мали використовувати у цій системі інформаційні технології, програмні засоби та засоби шифрування і захисту інформації, які виробляються у рф.