Кабінет Міністрів затвердив порядок спрямування коштів спеціального фонду державного бюджету, джерелом яких є 10 відсотків військового податку на доходи фізичних осіб, на фінансування матеріально-технічного забезпечення військових частин Збройних Сил України та інших військових формувань.

«Восени минулого року виконавча та законодавча влади злагоджено ухвалили важливе рішення про переспрямування коштів ПДФО, які платять наші військові, з бюджетів громад до спецфонду державного бюджету. У такий спосіб на цей рік ми отримали додатковий ресурс: плюс 51 мільярд гривень на розвиток оборонно-промислового комплексу та понад 43 мільярди гривень на виробництво дронів. Одночасно було ухвалено рішення, що 10 відсотків від військового ПДФО спрямують напряму військовим частинам. Тому сьогодні передаємо силам оборони 9,6 мільярда гривень військового ПДФО на закупівлю озброєння, техніки, боєприпасів, засобів захисту», — повідомив під час засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, нагадавши, що нещодавно також було виділено рекордні 17,5 мільярда гривень на будівництво фортифікацій та 792 мільйони гривень для забезпечення нагальних потреб військових частин.

«Будемо й надалі допомагати громадам фінансувати першочергові потреби, а також надавати додаткову підтримку там, де є найбільші втрати від російської агресії», — запевнив він.

Зокрема, уряд затвердив порядок та умови надання у 2024 році понад 1,73 мільярда гривень субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я. Ці кошти спрямовуватимуть будинкам дитини, закладам служби крові, медико-соціальним експертним комісіям (МСЕК) та на фінансування оглядів водіїв з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння aбo перебування під впли-вом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Також уряд затвердив порядок організації та функціонування Центрів життєстійкості, де надаватимуть консультації, соціальні послуги та соціально-психологічну допомогу. «Це частина Всеукраїнської програми ментального здоров’я, ініційованої Першою леді України Оленою Зеленською. У перспективі такий простір має створити кожна громада. Кошти на фінансування послуги надає держава, а місцева влада забезпечує приміщення та організовує роботу центру», — повідомив Д. Шмигаль, додавши, що нині відповідний пілотний проєкт реалізують у п’яти регіонах.

Ще одним рішенням Кабмін повернув вимоги щодо якості автомобільних бензинів, дизельного, суднового та котельного пального не нижче екологічного стандарту «Євро-5», а також відновив вимоги Директиви Європейського Союзу щодо заборони продажу етилованого бензину та встановлення вимог на паливо, яке використовується у дорожніх транспортних засобах і недорожній рухомій техніці (включно із суднами внутрішнього плавання), сільськогосподарських і лісогосподарських тракторах і рекреаційних суднах.

Уряд підтримав та подасть до парламенту законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування, яким пропонується посилити відповідальність за порушення громадянами та посадовими особами законодавства у сферах рибного господарства та аквакультури, правил рибальства та охорони водних біоресурсів.