Історія України складається з маленьких живих історій. У цьому переконаний виконавчий директор Міжнародного благодійного фонду національної пам’яті України Борис Пономаренко. 

Інакше кажучи, історія стає справді дохідливою, коли постає через долю конкретних людей. Тож уже кілька років проводиться мультимедійний конкурс «Врятувати від забуття», розрахований передусім на старшокласників і студентів. Мета — зберегти для нащадків свідчення очевидців. Максимальна тривалість запису — 10 хвилин. Проводиться конкурс у співпраці з Комітетом Верховної Ради з питань науки і освіти, Інститутом історії НАН України. За п’ять років надійшло близько двох тисяч робіт. Переможців заохочують грошовими преміями.

— Кожна розвинена країна дбає про свою національну пам’ять. Тому активно працюємо з молоддю, — наголосив голова наглядової ради фонду академік НАН України Сергій Комісаренко.

Особливу увагу активісти приділяють духовним осередкам України. Серед таких і Новоград-Волинський — батьківщина Лесі Українки. Один з останніх заходів провели саме тут. Треба було бачити, скільки людей прийшло до міського Палацу культури імені Лесі Українки, як часто викликали виконавців на біс (тут виступав Національний заслужений академічний український народний хор імені Григорія Верьовки).

— Це саме те, що об’єднує Україну, — такою була загальна оцінка глядачів творчості цього мистецького колективу та його художнього керівника Анатолія Авдієвського. А побував знаменитий хор у Новограді-Волинському — і виступав безплатно — саме завдяки Міжнародному благодійному фонду національної пам’яті України.

Активісти цього об’єднання прибули не з порожніми руками. Літературно-меморіальний музей Лесі Українки отримав матеріальну допомогу на розвиток музейної справи, а бібліотеки міста — 400 книг від НАН України, Спілки письменників та самого фонду.

Візит представників фонду в Новоград-Волинський почався з екскурсії в музеї Лесі. Затим відбулося виїзне засідання, де йшлося про здобутки і плани на майбутнє.

— Такі заходи, як цей, проводяться щороку в одній з областей, — розповів виконавчий директор фонду Борис Пономаренко. — Торік ми побували у селі Шевченковому на Черкащині. Його бібліотека поповнилась нашим спільним вагомим подарунком, а музейний комплекс отримав благодійну фінансову допомогу на подальший розвиток.

Серед активістів фонду чимало людей, імена яких відомі всій Україні. Та Борис Пономаренко і Сергій Комісаренко особливо радіють молодому поповненню. Такому, як Руслана Лоцман — викладачка Національного педуніверситету імені Драгоманова, лауреат міжнародних конкурсів. Співати її вчила Ніна Матвієнко. І в музеї, і на сцені Палацу культури Руслана виконала пісню «Сопілка», записану на Житомирщині. І нагадала: сопілка надихнула Лесю Українку на створення «Лісової пісні».

Активісти фонду теж прагнуть надихнути інших — на пошанування нашої минувшини.

Житомирська область.

Про передання музеєві грошей, а бібліотекам книг доповідають (зліва направо) керівник обласної письменницької організації Михайло Пасічник, голова наглядової ради фонду Сергій Комісаренко і виконавчий директор Борис Пономаренко.

Фото автора.