Проте, як з’ясувалося, то були лише невеликі «спроби сил». У неділю в соцмережах з’явилися фото з висипаними на залізничну колію кучугурами українського зерна на станції Котомеж, що поблизу міста Бидгощ. Тонни кукурудзи висипано з восьми напіввагонів, які стояли, чекаючи на продовження свого транзитного шляху до порту в Ґданську, звідки вантаж мав бути відправлений до інших країн.

Нині відкрито провадження за статтею 288 польського Кримінального кодексу (знищення майна), яка передбачає покарання для винних у вчиненні передбачених нею протиправних діянь від трьох місяців до п’яти років позбавлення волі.

За неофіційними даними, в кожному з восьми вагонів могло бути до 60 тонн зерна. Водночас, за інформацією «Укрзалізниці», «зазнали пошкоджень 160 тонн». Як повідомили в місцевій адміністрації «власник вантажу організував перевантаження і збирання кукурудзи в інші вагони».

Знімки з висипаним зерном викликали хвилю обурення в соціальних мережах. Поляки не могли повірити, що це не фейк. Процитую пост з Фейсбуку, який розмістив Радек Вісьнєвський: «День 733. Два слова і п’ять колосків». Він описує історію Голодомору та свій візит до Києва в 2017 році й відвідини меморіалу Голодомору, біля якого стояв і «не міг відірвати очей від дівчинки з п’ятьма символічними колосками», і робить такий умовивід для своїх краян:

«Тому сьогодні я трохи розумію, чому висипане на залізничну колію зерно для українців є копняком у саме серце. Можна перепросити, але синець залишиться. Бо для українського серця це осквернення. Справжнє, не метафоричне, осквернення». У цьому ж пості Вісьнєвський, як і багато інших його краян, ставить запитання до польського уряду з вимогою розібратися.

Запитання до офіційної Варшави пролунали і з Києва. Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков вимагає, щоб «ті, хто завдав шкоди українському зерну, були знайдені, нейтралізовані та покарані». «У цьому зацікавлені дві дружні цивілізовані європейські держави», — додав він. Віце-прем’єр також зауважив, що «такі заплановані демонстраційні відео та коментарі мають схожість з російською гібридною війною».

«Це четвертий випадок вандалізму на польських залізничних станціях. Четвертий випадок безкарності і безвідповідальності», — зауважив Олександр Кубраков.

Нагадаємо: вперше протестувальники висипали українське зерно з вантажівки на КПП «Дорогуськ» на початку місяця.