Зокрема, 23 лютого у Львові побували Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен та делегація із США, до якої увійшли лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер та сенатори Річард Блюменталь, Джек Рід, Майкл Беннет і Меггі Гасан.

24 лютого до Києва прибули прем’єр-міністри Канади, Італії та Бельгії Джастін Трюдо, Джорджа Мелоні, Александр Де Кроо та Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Символічно, гості з Президентом Володимиром Зеленським побували в аеропорту Гостомеля (на знімку), де в перші дні широкомасштабного вторгнення намагався висадитися ворожий десант.

З головами урядів Данії, Канади та Італії цими днями було підписано двосторонні угоди про співробітництво у сфері безпеки. «Тобто в день другої річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну ми вкотре доводимо, що попри всі складнощі та виклики Україна ставатиме тільки сильнішою і буде завжди разом зі своїми партнерами у вільному світі», — наголосив Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів.

Джорджа Мелоні зауважила, що Італія надає Україні військову та гуманітарну підтримку. Крім того, вона відзначила співпрацю між двома країнами в економіці, в різних галузях промисловості та в енергетичному секторі.

Урсула фон дер Ляєн акцентувала на продовженні підтримки України, зокрема шляхом надання військової, фінансової допомоги та подальшого санкційного тиску на військово-політичне керівництво росії. «Ми вже надали пів мільйона боєприпасів і до кінця року досягнемо рівня одного мільйона. Також 60 тисяч солдатів підготовлені з нашою допомогою», — розповіла вона.

Джастін Трюдо наголосив, що безпекова угода між Україною та Канадою передбачає виділення нашій державі фінансової допомоги обсягом 3 млрд канадських доларів.
А Александр де Кроо запевнив у продовженні підтримки України в боротьбі з агресією росії.

А тим часом

24 лютого глави країн G7 провели онлайн-саміт. У підсумковій заяві вони пообіцяли продовжувати підтримувати Україну та її право на самооборону стільки, скільки в цьому буде потреба. Також вони закликали рф «негайно припинити загарбницьку війну» та вивести російській війська з міжнародно визнаної території України.

«Через десять років після подій на Майдані ми підтримуємо український уряд і народ, які зміцнюють основи своєї демократичної держави шляхом проведення життєво важливих реформ, особливо для зміцнення системи правосуддя та верховенства права, а також боротьби з корупцією», — йдеться у заяві.

«Ми, як і раніше, прагнемо притягнути (росіян. — Ред.) до відповідальності за їхні звірства проти народу України відповідно до міжнародного права. Ми закликаємо росію звільнити всіх осіб, яких вона незаконно затримала, і безпечно повернути всіх цивільних осіб, яких вона незаконно викрала або депортувала», — наголошено в документі.

Окрім того, глави держав G7 пообіцяли ніколи не визнавати фейкові вибори на тимчасово окупованих територіях України, шукати шляхи використання заморожених активів, підтримувати Формулу миру Володимира Зеленського.

Зі свого боку Президент Володимир Зеленський звернувся до лідерів країн «Групи семи», зазначивши, що Україна розраховує на них. «Ви дуже добре знаєте, що нам потрібно, щоб захистити наше небо, щоб зміцнити нашу армію на землі. І ви знаєте все, що нам потрібно для підтримки та продовження наших успіхів на морі. І ви добре розумієте, що нам потрібно все це вчасно. Ми розраховуємо на вас», — наголосив він.

Фото з сайту president.gov.ua