У другу річницю повномасштабного вторгнення російських військ в Україну у великих містах Болгарії відбулися антивоєнні акції. Представники громадських організацій - болгарської «БОЕЦ» («Болгарія, об'єднана однією метою») та українських, що об'єднують усіх українців, які вже давно мешкають у Болгарії, а також біженців, зібралися минулої суботи в столиці на площі перед резиденцією президента. Хвилиною мовчання вони вшанували пам'ять усіх, хто загинув за два роки путінської агресії. Потім демонстранти з гаслами і транспарантами пройшли мирною ходою повз будівлю парламенту до найжвавішого перехрестя у Софії, рух транспорту по якому зупинила поліція.

У суботу ввечері будівлі уряду, парламенту, університету та інших державних установ було підсвічено кольорами українського прапора.

У Бургасі болгари та українці на акцію протесту зібралися у центральному приморському парку біля ще вцілілого пам'ятника радянському воїну. Демонстранти закликали негайно заарештувати путіна, і самі символічно ув'язнили його опудало за ґрати, вимагаючи судити диктатора та його поплічників за воєнні злочини в Україні.

Найпопулярніший телеканал країни БТВ цими вихідними в прямому ефірі транслював репортажі своїх кореспондентів з Києва, Харкова та Одеси.

Болгари змогли побачити руйнування у цих містах, скоєні загарбниками. А також почути, що думають про так званих «визволителів» мешканці Харківської області, котрі пережили російську окупацію. Вони розповіли, якою нескінченною радістю для них був прихід українських воїнів...

Болгарські державні та політичні діячі також висловили свою позицію щодо війни. Прем'єр-міністр академік Ніколай Денков звинуватив росію в порушенні прав людини та міжнародного права. «Болгарія продовжуватиме підтримувати Україну в політичному, гуманітарному, матеріальному та військовому планах», - запевнив він. «Понад 700 днів ми були свідками жахів жорстокої війни, яку веде путін в Україні... Але росія не зможе виграти цю війну. Я вірю, що настане день, коли (путіну) доведеться відповідати за всі воєнні злочини проти українського народу. Болгарія залишається солідарною з Україною в її боротьбі за справедливий мир», - зазначив керівник уряду.

Депутат парламенту Івайло Мірчев, який у Києві пережив російський обстріл, засудив дії агресора і висловив категоричну підтримку нашій країні. «Попри ненаситний імперський голод росії, виявилося, що їй важко проковтнути Україну. Вона стійко протистоїть путінському мракобіссю, бо в Україні виявилося багато сміливих, гідних людей, справжніх європейців у душі», - зазначив він.

Лише президент Болгарії Румен Радев не засудив російську агресію проти України і не наполягав на виведенні російської армії з її території, бо раніше категорично заявляв: «Крим - це росія». Тепер, за його словами, війна в Україні є загрозою глобальному миру та безпеці. «Треба шукати шляхи до діалогу, шукати всі механізми, щоб негайно припинити бойові дії (одним з них він вважає припинення військової допомоги і постачання зброї Україні для захисту від загарбників) і сісти за стіл переговорів. Європа при цьому може виходити з досвіду страждань, які пережила протягом століть. Треба чітко усвідомити, що шлях, який обрано з надією на перемогу на полі бою, не дає бажаного результату. Навпаки, це спричиняє сотні тисяч жертв і руйнувань», - прокоментував він річницю російського вторгнення в Україну.

Добре, що не всі болгари поділяють його точку зору на загарбницьку війну росії проти України. І більшість висловлювала цими днями солідарність з нею. Болгари усвідомлюють, що путін розуміє лише силу, і протистояти його загарбницьким планам завоювання України, потім Молдови, інших країн, які колись входили до радянської імперії і соціалістичного табору, можна лише сучасною зброєю.