Наводячи тези з його виступу, турецькі ЗМІ у зв'язку з другою річницею з початку війни, розпочатою росією проти України, зазначають, що Туреччина ще з моменту незаконної путінської анексії Криму послідовно підтримувала територіальну цілісність, суверенітет та політичну єдність нашої країни.

Седат Онал виступив на організованому в межах Генеральної Асамблеї ООН засіданні високого рівня щодо окупації територій в Україні. Інформаційне агентство «Анадолу» наводить його слова, що «війна на виснаження», яку веде путін, зайшла в глухий кут, тому й немає жодних обнадійливих сигналів для встановлення миру в найближчому майбутньому; наслідки війни в Україні виходять за межі поля бою і становлять загрозу міжнародному миру та безпеці, а кількість жертв та фізичних руйнувань зростає з кожним днем.

Представник Туреччини в ООН зазначив, що його країна наполягає на «необхідності докладання усіх зусиль для досягнення реалістичного, стійкого та насамперед життєздатного миру без подальших затримок».

Він висловив жаль, що світова громадськість досі не знайшла дипломатичного рішення для припинення війни, яка триває вже другий рік. І додав: «Туреччина наголошує на необхідності нарощувати зусилля для досягнення дипломатичного рішення шляхом переговорів».

У цьому контексті згадав, що завдяки дипломатичним зусиллям Анкари запрацювала «зернова ініціатива» з вивезення збіжжя з українських портів Чорним морем, зазначивши: «Ґрунтуючись на цій ініціативі, ми вивчаємо, як можна створити нові рамки безпеки для гарантування безпечного комерційного судноплавства в Чорному морі». Седат Онал наголосив, що стабільність у Чорному морі є ключем до запобігання подальшій напруженості та краху світового продовольчого ринку. Й закликав ООН зробити все, щоб нинішня війна не перетворилася на «заморожений конфлікт» чи «вічну війну». Тому «дипломатичний шлях має бути на передньому плані та в центрі уваги, а Туреччина продовжуватиме відігравати активну роль у досягненні справедливого та міцного миру», - наголосив в ООН представник офіційної Анкари Седат Онал.