«Нова коаліція буде створена для постачання Україні ракет і бомб середньої та великої дальності. Ми переконані, що поразка росії є необхідною для безпеки та стабільності в Європі», — заявив Президент Франції, підсумовуючи переговори європейських лідерів, які відбулися 26 лютого в Парижі. Він наголосив, що поставка боєприпасів Україні є пріоритетом: «Ми маємо намір повністю використати наші запаси і скласти список третіх країн, які могли би бути залучені до постачання боєприпасів». Окрім того, Еммануель Макрон повідомив, що лідери не виключать можливості надіслати до України військ своїх країн.

Водночас він зауважив, що консенсусу з цього питання поки що немає.

«Ми це обговорили. Наразі консенсусу щодо відправлення військ немає. Але в цьому питанні в майбутньому нічого не слід виключати. Ми зробимо все можливе, щоб росія не змогла виграти цю війну», — заявив Макрон під час підсумкового брифінгу.

Принагідно він зауважив: «Багато людей, які сьогодні кажуть: «Ніколи, ніколи», це ті самі люди, які два роки тому казали: «Жодних танків, жодних літаків, жодних ракет дальнього радіуса дії». Будьмо достатньо скромними, щоб визнати, що ми часто відставали від графіка на шість-дванадцять місяців. Це і було метою сьогоднішньої дискусії: все можливо, якщо це корисно для досягнення нашої мети», — пояснив французький лідер.

«Ми переконані, що поразка росії необхідна для безпеки і стабільності в Європі… рф демонструє більш агресивну поведінку не лише в Україні, а й загалом». «Це єдина країна, яка розпалила цю війну. росія зараз явно впливає на нашу власну безпеку як традиційною, так і гібридною війною», — сказав він.

Президент Франції також наголосив, що Європейський Союз несе відповідальність за майбутнє на Європейському континенті й, відповідно, за підтримку України. «Ми не можемо чекати результатів виборів у США, щоб вирішити, яким буде наше майбутнє. На кону — майбутнє Європи, тому рішення мають прийняти європейці. Якщо інші хочуть приєднатися і допомогти, це прекрасно, але це лише додатковий бонус», — заявив він.

У саміті, організованому Еммануелем Макроном у Парижі для того, щоб, за його словами, зробити «колективний ривок», активізувавши підтримку України, взяли участь майже 25 європейських глав держав та урядів, зокрема Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц, президенти Польщі — Анджей Дуда, Литви — Гітанас Науседа, Румунії — Клаус Йоганніс тощо. Також були представники від Сполучених Штатів та Канади.

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у роботі саміту в онлайн-режимі. «Ми в Україні справді цінуємо те, що в нас є такі друзі. Я дякую кожному лідеру, кожній державі, які допомагають нам протягом уже двох років цієї страшної повномасштабної війни. Разом ми вже врятували мільйони життів. І так само разом ми маємо гарантувати, що путін не зможе знищити наші досягнення й не зможе розширити свою агресію на інші народи», — сказав Володимир Зеленський, повідомляє ОП. 

Глава держави розповів про потреби українських Сил оборони, зокрема щодо посилення повітряного щита України для захисту життів наших людей та інфраструктури. За його словами, цей рік має стати часом конфіскації російських активів і посилення санкційного тиску на державу-агресора. «Маємо довести, що можемо позбавити росію переваги і в небі, і у фінансуванні агресії, і в політичній площині. Це — завдання року», — сказав Президент України.

Фото з сайту president.gov.ua