На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з представниками ЗМІ, що відбулася після переговорів з Прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим, який 26 лютого відвідав Київ. Глава держави подякував за те, що в час повномасштабної російської агресії Болгарія підтримує наших людей, державу та принцип незалежності націй у Європі. «Україна цінує кожен прояв безпекової та політичної підтримки нашого захисту. 

Окремо я хочу подякувати Болгарії за підтримку наших зусиль у Чорному морі та в Дунайському регіоні щодо розширення торговельних потоків і відновлення нормального судноплавства. Це надзвичайно важливо, що нам вдається навіть у такий непростий час попри всі складнощі забезпечувати нормальні економічні відносини», — зазначив глава держави.

Володимир Зеленський повідомив, що за підсумками перемовин досягнуто домовленості активізувати розбудову логістики та інфраструктури в нашому регіоні, також ішлося про співпрацю в енергетиці та в оборонному виробництві, інформує Офіс Президента.

Відповідаючи на запитання журналістів, Володимир Зеленський уточнив, що Україна має великий інтерес до спільного виробництва зброї з Болгарією та іншими державами. «Це буде якісною співпрацею, бо Болгарія зможе отримати робочі місця та гроші в економіку, а для України ми закриємо дефіцитні позиції. Ми говоримо не лише про час війни, а й про час після війни, бо обидві наші країни, обидві оборонні індустрії зацікавлені в цьому», — зазначив глава держави.

Очільник уряду Болгарії Ніколай Денков зі свого боку наголосив, що повномасштабна агресія росії в Україні — це війна проти Європи та всього демократичного світу. «Амбіції російської агресії — це безпосередня загроза національній безпеці Болгарії. Тому підтримка України — це захист нас самих», — переконаний Ніколай Денков. Тому уряд і парламентська більшість Болгарії працюють над забезпеченням дипломатичної, військової, матеріальної допомоги Україні.

За словами Ніколая Денкова, Болгарія готова до активної діяльності в Міжнародній коаліції за повернення українських дітей. Він відзначив важливість спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Ніколай Денков подарував Володимиру Зеленському репліку меча хана Кубрата. «На мечі — два різні символи. Один — «Доля завойовується мечем». А другий — «Для того, щоб досягти успіху, ви повинні бути єдиними», — сказав він.

Президент подякував за подарунок, однак зауважив: «Коли нам щось дарують в інших країнах або дають ордени, то я завжди кажу: «Ми дуже, дуже вдячні, але можна ППО».

Фото з сайту https://www.president.gov.ua