Він передбачає створення двох нових військових округів — ленінградського та московського. До останнього часу ця територія входила до західного округу. Така реакція режиму на вступ Фінляндії та Швеції до НАТО.

Найцікавіше в указі — путін сам не вірить, що вдасться утримати окуповані території, тому захоплені частини Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, а також анексованого Криму віднесено до південного округу зі штабом у ростові-на-дону. За радянських часів тут розташовувався північно-кавказький військовий округ, який мав тримати в сталевих лещатах бунтівний Кавказ. Функції цього округу не змінилися, і на певний період тимчасово додалися нові окуповані території.

Новий військово-адміністративний поділ відбувся без пафосу, тихо й непомітно. Мілітаризація росії, спровокована режимом, не викликає підтримки народу. Ще в березні 2022-го війною цікавилися 65 відсотків населення, а в січні-лютому 2024-го — лише 30%. Такі дані наводить прокремлівський фонд «громадська думка». Та навіть вони свідчать, що інтерес до путінської «спеціальної військової операції» з початку повномасштабного вторгнення упав удвічі.

«У нас переважно за війну топлять ті, кому на ній не подихати. Тобто від 60 років і старші. І при цьому найбільший відсоток противників війни серед тих, кому на неї в перспективі доведеться йти. От якби послати всіх тих, кому за 60, в окопи, може взагалі процес зсувався б в інший бік. А то в нас бойових людей похилого віку щось занадто розплодилося. Очевидно, пенсії їм великі платять», — коментує соціологічні опитування російський політолог Володимир Пастухов.

Як казав слідчий воропаєв, який залякував матір Олексія Навального, вимагаючи прихованого похорону, «час грає не на вашу користь». Так от, ці слова повною мірою стосуються і путінського режиму.

Колишній професор московського інституту міжнародних відносин Андрій Зубов схильний до думки, що значна частина суспільства нині перебуває у внутрішній опозиції. «Ось тепер навіть прості люди, не занурені в політику, а просто ті, хто має моральні цінності, всі вони побачили, що творить влада. І повалилася повністю довіра до влади, симпатія до неї. А без довіри до влади — цитую Конфуція — держава не може встояти. Режим не може встояти, тому що багнети теж припускають довіру. Ці солдати з багнетами, вони теж повинні довіряти владі, а вони втрачають цю довіру», — вважає відомий історик.

А тим часом на окупованих територіях доходить до того, що виселяють сім’ї, які не підтримують путінську божевільну авантюру, так звану «спеціальну військову операцію». Гауляйтер від режиму євген бистрицький заявив: «Виселили з будинків дуже багато сімей із Запорізької області, зачитали їм рішення і відправили».