Міністр транспорту Туреччини Аділь Уралоглу на відкритті нової транспортної інфраструктури сказав, що уряд має намір прокласти тут більше залізних ліній для вирішення проблеми з трафіком, бо Стамбул постійно розширяється. Він зазначив, що в цьому особисто зацікавлений президент Реджеп Ердоган, який колись був мером міста на Босфорі.

Але не тільки проблеми з транспортом хвилюють жителів міста. Турецькі вчені-сейсмологи прогнозують, що найближчим часом у Стамбулі може статися сильний землетрус, який просто знищить старі будівлі, й не виключено, що при цьому постраждає значна частина житлового фонду. Тому в найближчі плани правлячої Партії справедливості та розвитку (ПСР) Туреччини, яку очолює Ердоган, входить зміцнення житлових будинків та історичних палаців, котрі щороку відвідує велика кількість туристів.

Видання Hurriyet Daily News повідомляє: президент заявив, що вже готова дорожня карта перетворення Стамбула на сейсмостійке місто. «Завдяки новим проєктам, які ми реалізовуватимемо з точки зору захисту довкілля та урбанізації, зокрема «міської трансформації», ми зробимо Стамбул не тільки стійким до сейсмічних подій, а й красивішим. Ми маємо відремонтувати будівельний фонд Стамбула до землетрусу, до якого вчені радять нам готуватися, не гаючи часу», - сказав Ердоган. Він наголосив, що всі роботи розпочнуться швидше, якщо на виборах мера міста, які відбудуться 31 березня, переможе кандидат від ПСР Мурат Курум.

«Ми добре знаємо, що Стамбул не терпить недбалості. Стамбул - це місто, якому потрібно повністю присвятити себе. Стамбул - це не те місто, де можна працювати лише половину робочого дня...» - наголосив Ердоган. Видання вважає, що ця критика стосується нинішнього мера мегаполіса Екрема Імамоглу, який обіймає цю посаду з 2019 року.